Rinse the buckwheat. Wash the apples, peel them and remove the seeds. Preheat the oven to 180°C.
Промойте гречку. Помойте яблоки, очистите их от кожуры и удалите семечки. Разогрейте духовку до 180 °С.
Pour buckwheat into a saucepan, add 1.5 cups of water, add salt and put on fire. When the water boils, reduce the heat to low and cover the pan with a lid. Cook the buckwheat over low heat, covered, for about 15 minutes until the water is completely absorbed.
Насыпьте гречку в кастрюлю, добавьте 1,5 стакана воды, посолите и поставьте на огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до минимума и накройте кастрюлю крышкой. Варите гречку на медленном огне под крышкой примерно 15 минут до полного впитывания воды.
Cut the apples into small 1 cm cubes.
Яблоки нарежьте небольшими кубиками размером 1 см.
In a deep bowl, combine buckwheat, apples and jam.
В глубокой миске соедините гречку, яблоки и джем.
Add flour and baking powder. Mix everything thoroughly.
Добавьте муку и разрыхлитель. Все тщательно перемешайте.
Grease a baking dish with vegetable oil, place the buckwheat mixture in it and smooth with a spatula.
Смажьте форму для запекания растительным маслом, выложите в нее гречневую массу и разровняйте лопаткой.
Place the casserole in the oven for 20-25 minutes. Take it out when ready.
Отправьте запеканку в духовку на 20-25 минут. По готовности достаньте.
Garnish the finished dish with a slice of fresh apple.
Готовое блюдо украсьте ломтиком свежего яблока.
Add nuts and dried fruits inside the casserole. Serve the casserole with whipped cream or sour cream.
Добавьте внутрь запеканки орехи и сухофрукты. Подайте к запеканке взбитые сливки или сметану.