Prepare all ingredients.
Подготовьте все ингредиенты.
Rinse the figs thoroughly and dry for about 15 minutes. Then cut off the tails and make small cuts on top to allow the sugar to pass into the figs.
Тщательно промойте инжир и просушите в течение примерно 15 минут. Затем срежьте хвостики и сделайте сверху небольшие надрезы, чтобы в инжир проходил сахар.
Grate on a fine grater. Cut the remaining lemon into small pieces.
Натрите на мелкой терке. Оставшийся лимон нарежьте небольшими кусочками.
Cover the figs with water and add sugar, lemon zest, lemon slices and cloves if desired. Place on the fire and cook until boiling, then skim off the foam and cook for another 10 minutes. Then remove from heat, cover with a towel and leave for 5-6 hours, or even overnight, so that the figs are steeped and soaked in sugar.
Залейте инжир водой и засыпьте сахар, лимонную цедру, кусочки лимона и гвоздику по желанию. Поставьте на огонь и варите до кипения, затем снимите пенку и варите еще 10 минут. После чего снимите с огня, накройте полотенцем и оставьте на 5-6 часов, а можно и на ночь, чтобы инжир настоялся и пропитался сахаром.
After this, boil the jam again for 10 minutes and leave for 4 hours.
После этого снова прокипятите варенье в течение 10 минут и оставьте на 4 часа.
When the jam has cooled, pour it into jars.
Когда варенье остынет, разложите его по банкам.
The jam can be rolled up for the winter or simply stored in the refrigerator for a couple of weeks.
Варенье можно закатать на зиму или просто поставить храниться в холодильник на пару недель.