Wash the meat. Prepare clean, dry jars and lids and sterilize. For 3 kg of meat you need 3 cans of 700 ml and 2 cans of 0.5 l each.
Мясо помойте. Подготовьте чистые сухие банки и крышки, простерилизуйте. На 3 кг мяса необходимо 3 банки по 700 мл и 2 — по 0,5 л.
Cut the meat into medium-sized pieces, the lard into small cubes. Place peppercorns, salt and bay leaf in the bottom of each jar. Place the pieces of meat. Place lard cubes on the top layer.
Нарежьте мясо кусочками среднего размера, сало — мелкими кубиками. На дно каждой банки положите перец горошком, соль и лавровый лист. Уложите куски мяса. Верхним слоем положите кубики сала.
Remove the rubber bands from the metal lids and place the lids on the jars. Pour water onto a baking sheet, place a wire rack on top, and place jars on it. Load the stew into a cold oven, turn on and cook for about 7 hours at 150°C. After the oven, return the rubber bands to the lids and roll them up.
Снимите резинки с металлических крышек и накройте крышками банки. На противень налейте воды, сверху установите решетку, а на нее – банки. Загрузите тушенку в холодную духовку, включите и готовьте около 7 часов при температуре 150 °C. После духовки в крышки верните резинки и закатайте.
Serve the finished stew as a separate dish or with a side dish in the form of potatoes, rice, buckwheat or pasta.
Готовую тушенку подавайте отдельным блюдом или с гарниром в виде картофеля, риса, гречки или пасты.