Remove excess veins and films from the meat and wash. Prepare the spices. Prepare jars and lids. For this amount of meat you need 3 cans of 700 ml and 2 cans of 500 ml.
Мясо зачистите от лишних прожилок и пленок, помойте. Подготовьте специи. Подготовьте банки и крышки. Для такого количества мяса нужно 3 банки по 700 мл и 2 банки по 500 мл.
Cut the meat into portions, lard into small cubes. Add salt, pepper and bay leaf to the bottom of the jars. Fill the jars with meat and place lard on top.
Мясо нарежьте на порционные куски, сало — на мелкие кубики. На дно банок всыпьте соль, положите перец, лавровый лист. Заполните банки мясом, сверху уложите сало.
Remove the rubber bands from the metal lids, cover the jars and place on a baking sheet with water. Place in a cold oven, turn on 150°C and leave for 5-8 hours. When cool, transfer to a cool place.
С металлических крышек снимите резинки, накройте банки и поставьте на противень с водой. Поместите в холодную духовку, включите на 150 °C и оставьте ее на 5-8 часов. Когда остынут, перенесите в холодное место.
Serve the stew with a side dish of potatoes, pasta, or as a separate dish. Garnish with chopped herbs and onions.
Тушенку подайте к гарниру из картофеля, макарон или отдельным блюдом. Украсьте нарезанной зеленью, луком.