Rinse apples and carrots. Prepare jars and lids for canning.
Ополосните яблоки и морковь. Подготовьте банки и крышки для консервации.
Peel the carrots and cut into strips. Steam it in a steamer or pressure cooker for about half an hour until soft. Pass the steamed carrots through a sieve.
Очистите морковь от кожуры, нарежьте соломкой. Пропарьте ее в проварке или скороварке около получаса до мягкости. Пропаренную морковь пропустите через сито.
Peel the apples and remove seeds. Cut the fruit into slices and pass through a meat grinder or juicer.
Яблоки очистите от кожуры и семян. Нарежьте фрукты на ломтики и пропустите через мясорубку или соковыжималку.
Pour apple juice into carrot puree in a ratio of 6 to 4, add sugar. Stir. Heat the mixture at 85 °C for 5 minutes.
Яблочный сок влейте в морковное пюре в пропорции 6 к 4, добавьте сахар. Перемешайте. Смесь прогревайте при температуре 85 °C в течение 5 минут.
Pour the finished juice into hot jars. Cover the jars with lids and pasteurize. The duration of pasteurization of half-liter jars is 15 minutes, liter jars – 20-25 minutes.
Готовый сок разлейте по горячим банкам. Накройте банки крышками и пастеризуйте. Длительность пастеризации полулитровых банок составляет 15 минут, литровых – 20-25 минут.
Serve the finished juice with a sprig of mint.
Подавайте готовый сок с веточкой мяты.