Sterilize jars and lids. Wash the tomatoes and basil well.
Банки и крышки простерилизуйте. Помидоры и базилик хорошо помойте.
Place garlic, peppercorns and cloves cut into large pieces at the bottom of the jars. Fill the jars with tomatoes and basil and pour boiling water over them. The jars should stand in this state for 20 minutes.
На дно банок выложите нарезанный крупными кусочками чеснок, перец горошком и гвоздику. Заполните банки помидорами и базиликом и залейте крутым кипятком. В таком состоянии банки должны постоять 20 минут.
Pour the water from the cans into a saucepan, add salt, sugar and vinegar to the water, let it boil over high heat. Fill the jars with boiling marinade to the very top, roll up the lids, turn them over, and wrap them until they cool completely.
Воду из банок перелейте в кастрюлю, добавьте в воду соль, сахар и уксус, дайте закипеть на сильном огне. Наполните банки кипящим маринадом до самого верха закатайте крышками, переверните, укутайте до полного остывания.
Serve canned tomatoes with basil as an appetizer with meat or fish.
Подавайте консервированные помидоры с базиликом в качестве закуски к мясу или рыбе.