Before cooking, carefully peel the fish, remove the fins, entrails and head. To avoid getting hurt by the pike’s teeth, which it has a lot of, before cutting the pike, separate the head with a sharp knife at a distance of about ½ cm from the bottom of the gills. If desired, you can fillet the pike by removing the spine. This is completely optional, because during the process of preparing canned food, the bones will become completely soft and the fish will retain its shape.
Рыбу перед приготовлением осторожно почистите от лузги, удалите плавники, внутренности и голову. Чтобы не пораниться зубами щуки, а их у нее очень много, перед тем, как взяться за разделку щуки отделите голову острым ножом на расстоянии около ½ см от нижней части жабр. При желании можете филировать щуку, удалив хребет. Это совершенно необязательно, ведь в процессе приготовления консервов косточки станут совершенно мягкими, и рыба сохранит свою форму.
Prepare glass half-liter canning jars and lids for them. You will need 3 cans per 1.5 kg of fish. Sterilize the jars in the oven or boil them in water. The quality and shelf life of canned food largely depends on the cleanliness of the cans.
Подготовьте стеклянные полулитровые банки для консервирования и крышки к ним. Вам потребуется 3 банки на 1,5 кг рыбы. Простерилизуйте банки в духовке или прокипятите их в воде. От чистоты банок во многом зависит качество и длительность хранения консервов.
Place 2 pieces on the bottom of each jar. bay leaf and 3 peas of allspice. Cut the fish into small pieces of equal size, sprinkle with salt and place tightly in jars up to the shoulders.
На дно каждой банки уложите 2 шт. лаврового листа и 3 горошины душистого перца. Рыбу нарежьте небольшими одинаковыми по размеру кусками, пересыпьте солью и уложите плотно в банки до «плечиков».
Cover cold jars of fish, but do not roll them up, with lids without rubber bands. Place in a cold oven on a wire rack, heat it to 150 ℃, then reduce the temperature to 100-110 ℃ and simmer the fish in it for 5 hours. Place a tray under the jars to catch the liquid.
Холодные банки с рыбой накройте, но не закатывайте, крышками без резинок. Поставьте в холодную духовку на решетку, разогрейте ее до 150 ℃, затем уменьшите температуру до 100-110 ℃ и томите в ней рыбу 5 часов. Поставьте под банки поддон для сбора жидкости.
After 5 hours, heat the oil in a separate bowl to a boil and carefully pour it into jars with fish. Cover again and continue to simmer in the oven for another 30 minutes.
Через 5 часов разогрейте в отдельной посуде масло до кипения и разлейте его аккуратно в банки с рыбой. Снова накройте крышками и продолжайте томить в духовке еще 30 минут.
Remove the hot jars from the oven and cover with clean lids. Turn the jars upside down, cover with a blanket and leave to cool.
Горячие банки выньте из духовки и закатайте чистыми крышками. Переверните банки кверху дном, накройте пледом и оставьте для остывания.
Store home-style canned pike in a cool place for no more than two years. They are completely ready to eat, they can be eaten both cold and hot, and you can prepare soups, pies and salads with them.
Храните консервы из щуки по-домашнему в холодном месте не более двух лет. Они полностью готовы к употреблению, их можно кушать как в холодном, так и в горячем виде, готовить с ними супы, пироги и салаты.