Pre-soak the lamb in 3-4 liters of water, adding ½ tsp. vinegar or lemon juice. Then remove the meat from the water, dry it and cut into pieces of 50-60 g. This approximately corresponds to the size of a large chicken egg.
Баранину предварительно замочите в 3-4 литрах воды, добавив в нее ½ ч.л. уксуса или лимонного сока. Затем выньте мясо из воды, обсушите и нарежьте кусочками 50-60 г. Это примерно соответствует размеру крупного куриного яйца.
Wash the onion first, peel it and cut it into thin half rings. Yalta Crimean onions practically do not irritate the mucous membranes and therefore are easy to cut without tears.
Лук предварительно помойте и снимите с него кожицу, нарежьте тонкими полукольцами. Ялтинский крымский лук практически не раздражает слизистую и потому нарезать его легко без слез.
Melt the butter in a cast iron frying pan and fry the lamb in parts, placing it in the cauldron. Place Yalta red onion, cut into half rings, between the layers of meat.
В чугунной сковороде растопите сливочное масло и обжарьте баранину частями, выкладывая ее в казан. Между слоями мяса укладывайте нарезанный полукольцами ялтинский красный лук.
Cut the cucumbers into thin long strips and place them in a cauldron over the entire surface of the meat. Pour in the tomato sauce and place the cauldron over low heat. Add salt and pepper, cover and simmer for about 60 minutes.
Огурцы нарежьте тонкой длинной соломкой и разложите в казане по всей поверхности мяса. Влейте томатный соус и поставьте казан на тихий огонь. Добавьте соль и перец, накройте крышкой и тушите около 60 минут.
Serve the basics with a side dish of new potatoes or homemade noodles.
Подавайте азу к столу с гарниром из молодого картофеля или домашней лапши.