Prepare all ingredients. Peel the garlic. Cut the baguette into large pieces about 1 centimeter thick. For fondue, choose types of cheese that melt well, for example, edam, gouda, Russian, Parmesan, Kostroma, Dutch. Also note that cheese should not contain a lot of vegetable fats.
Подготовьте все ингредиенты. Чеснок очистите от шелухи. Багет порежьте крупными кусочками толщиной около 1 сантиметра. Выбирайте для фондю такие сорта сыра, которые хорошо плавятся, например, эдам, гауда, российский, пармезан, костромской, голландский. Так же обратите внимание на то, что в сыре не должно содержаться много растительных жиров.
Grate the cheese on a coarse grater. Add starch to the cheese and mix everything well to obtain a homogeneous mass.
Сыр натрите на крупной терке. К сыру добавьте крахмал и все хорошо перемешайте, чтобы получилась однородная масса.
Cut a clove of garlic in half and rub it on the bottom and walls of the saucepan or cauldron in which you will cook the fondue. Pour wine into the same saucepan and bring to a boil over low heat.
Зубчик чеснока разрежьте пополам и натрите им дно и стенки кастрюльки или казана, в котором будете готовить фондю. В эту же кастрюльку влейте вино и на слабом огне доведите до кипения.
Then, in small portions, with constant stirring, add cheese to the wine. When all the cheese is melted, add salt and nutmeg. Mix everything carefully and remove the finished fondue from the heat.
Затем небольшими порциями, при постоянном помешивании, добавляйте к вину сыр. Когда весь сыр расплавится, добавьте соль и мускатный орех. Все аккуратно перемешайте и снимите готовое фондю с огня.
Serve the fondue as soon as the cheese has melted. Complete the dish with slices of baguette for dipping.
Подавайте фондю к столу сразу, как только сыр расплавится. Дополните блюдо кусочками багета для обмакивания.