Clean the fish from the insides, remove the head and fins and wash. Prepare the ingredients according to the recipe. Also prepare jars in which you will sterilize and seal canned goods.
Рыбу очистите от внутренностей, удалите голову и плавники и помойте. Приготовьте по рецепту ингредиенты. Также приготовьте банки, в которых будете стерилизовать и закатывать консервы.
Place 4-5 peppercorns and a bay leaf at the bottom of each prepared jar. Add 1 teaspoon of salt and pour in 4-5 tablespoons of vegetable oil.
На дно каждой подготовленной банки положите по 4-5 горошин перца, лавровому листу. Всыпьте по 1 чайной ложке соли и влейте 4-5 столовых ложек растительного масла.
Cut the mackerel into small portions. Place them in jars 3 cm below the neck.
Скумбрию нарежьте небольшими порционными кусками. Уложите их в банки на 3 см ниже от горлышка.
Place a towel at the bottom of the sterilization pan. Place the jars on it. Fill with water up to the level of the fish. Sterilize over low heat for about 5 hours, adding water if necessary. Then take out the jars, roll them up, turn them over and wrap them until they cool.
На дно кастрюли для стерилизации положите полотенце. На него поставьте банки. Залейте водой до уровня рыбы. Стерилизуйте на медленном огне около 5 часов, при надобности добавляя воду. Затем достаньте банки, закатайте их, переверните и укутайте до остывания.
Serve canned mackerel as a separate dish or in a salad. Garnish with herbs, olives or vegetables. Prepare a side dish of your choice.
Подавайте консервированную скумбрию отдельным блюдом или в салате. Украсьте зеленью, маслинами или овощами. Приготовьте гарнир на ваш вкус.