Before cooking, rinse the fish thoroughly under running water. If necessary, clean it of entrails and scales and rinse again. Dry it with paper towels. Rinse the tomatoes.
Перед приготовлением рыбу тщательно промойте под проточной водой. При необходимости отчистите ее от внутренностей и чешуи и снова промойте. Просушите ее бумажными полотенцами. Помидоры промыть.
Season the washed fish with salt and pepper. Squeeze the juice out of the lemon. To do this, first roll it forcefully on the table, this will make the juice squeeze out much easier. Pour lemon juice over the mackerel. Finely chop the dill and place inside the fish. Leave it to marinate for 30 minutes.
Промытую рыбу натрите солью и перцем. Из лимона выдавите сок. Для этого сначала с силой покатайте его по столу, так сок выдавится намного проще. Полейте скумбрию лимонным соком. Укроп мелко порубите и поместите внутрь рыбы. Оставьте ее мариноваться на 30 минут.
Cut the tomatoes into circles or half rings. Make cross cuts on the fish. Place tomatoes in them.
Томаты нарежьте на кружочки или полукольца. Сделайте на рыбе поперечные надрезы. В них поместите помидоры.
Place marinated fish with tomatoes on foil, pour oil and wrap well. Place in the oven to bake for 25-30 minutes.
На фольгу пометите замаринованную рыбу с томатами, полейте маслом и хорошо заверните. Отправьте запекаться в духовой шкаф на 25-30 минут.
Serve the fish whole on a platter, garnished with chopped herbs. You can use dill or parsley for these purposes.
Подавайте рыбу на блюде целиком, украсив ее рубленной зеленью. Можете использовать укроп или петрушку для этих целей.