Gut the fish, remove the head, tail and black film from the belly. Wash the carcasses thoroughly. Set the jars out and wash them well. Prepare the remaining ingredients by weight and volume.
Рыбу выпотрошите, удалите голову, хвост и черную пленку из брюшка. Тушки тщательно помойте. Выставьте банки и хорошо помойте их. Остальные ингредиенты приготовьте по весу и объему.
Place a bay leaf, 3 allspice peas and 5 black peppercorns in the bottom of each jar. Add 1 tsp of salt.
На дно каждой банки положите лавровый лист, 3 горошка душистого перца и 5 горошин черного перца. Всыпьте по 1 ч.л соли.
Place pieces of fish in jars, not reaching the top 3 cm, and fill them with vegetable oil, also not to the top, but to cover the fish.
Разложите по банкам кусочки рыбы, не доходя до верха 3 см, и залейте их растительным маслом тоже не до верха, а чтобы покрыть рыбу.
Place a towel on the bottom of the pan, stack the jars on it, cover them with metal lids and pour water into the pan. After boiling, reduce heat and sterilize for 4-5 hours. Then remove from the pan and roll up. Turn out onto a towel and let cool.
На дно кастрюли положите полотенце, сложите на него банки, накройте их металлическими крышками и залейте в кастрюлю воду. После закипания убавьте огонь и стерилизуйте 4-5 часов. Затем извлеките из кастрюли и закатайте. Переверните на полотенце и дайте остыть.
Serve canned mackerel according to your taste. Place in a salad bowl. Decorate with herbs, add a slice of lemon and olive.
Консервы из скумбрии подавайте по своему вкусу. Выложите в салатник. Украсьте зеленью, положите кружочек лимона, маслины.