Remove the caviar from the fish, carefully without disturbing the structure. Rinse the caviar thoroughly. Separate the eggs from the film by either sorting them with your hands or rinsing them through cheesecloth. Place the prepared caviar in a colander.
Достаньте икру из рыбы, аккуратно, не нарушая структуры. Тщательно промойте икру. Отделите икринки от пленки, для этого либо переберите руками, либо промойте через марлю. Подготовленную икру откиньте на дуршлаг.
Pour warm water into a deep container, the amount depends on the size of the caviar. Add a few tablespoons of salt and taste: the water should seem very salty. Place the caviar in the water and keep it there for about 3-4 minutes; you can lower the caviar directly in a colander.
В глубокую емкость налейте теплую воду, количество зависит от размера икры. Добавьте несколько столовых ложек соли, попробуйте на вкус: вода должна казаться очень соленой. Выложите икру в воду и держите там примерно 3-4 минуты, можно опускать икру прямо в дуршлаге.
Remove the caviar from the water and wait for the excess liquid to drain. Add olive oil, stir lightly. Transfer the caviar to a jar or container with a lid and refrigerate for at least 2-3 hours, or better yet, overnight. Caviar can be placed in pre-sterilized jars and frozen.
Достаньте икру из воды, дождитесь, пока стечет лишняя жидкость. Добавьте оливковое масло, слегка перемешайте. Переложите икру в банку или емкость с крышкой и уберите в холодильник хотя бы на 2-3 часа, а лучше – на ночь. Икру можно поместить в заранее простерилизованные банки и заморозить.
Serve the prepared lightly salted homemade caviar on the festive table in a glass or crystal bowl. Spread a thin layer on bread, place in tartlets, pancakes or boiled eggs.
Готовую домашнюю икру слабого посола подавайте на праздничный стол в стеклянной или хрустальной пиале. Намазывайте тонким слоем на хлеб, выкладывайте в тарталетки, на блинчики или на отварные яйца.