Prepare all ingredients.
Подготовьте все ингредиенты.
Prepare garlic confit. Melt the butter in the microwave or saucepan. Separate the garlic heads into cloves. Peel them only from the upper layers of the peel; the lower thin layer can be left. Select a baking tray so that the garlic lies tightly together. Pour olive oil over the garlic, add all other ingredients to the oil and place in a preheated oven on top and bottom heat at 140°C for 150-180 minutes. The garlic is ready when it is completely soft. Separate the garlic and tomatoes from the oil and use them as a garnish. The oil can be used both for dressing salads and for frying.
Приготовьте конфи из чеснока. Растопите сливочное масло в микроволновке или сотейнике. Головки чеснока разделите на зубчики. Очистите их только от верхних слоев кожуры, нижний тонкий слой можно оставить. Подберите лоток для запекания так, чтобы чеснок лежал плотно друг к другу. Залейте чеснок оливковым маслом, добавьте в масло все остальные компоненты и уберите в прогретую духовку в режиме верхнего и нижнего жара при температуре 140 °С на 150-180 минут. Чеснок готов, когда он будет полностью мягким. Отделите чеснок и томаты от масла и используйте их как гарнир. Масло можно применять как для заправки салатов, так и для жарки.
Peel the asparagus with a vegetable peeler. Pour 2cm of water into a small frying pan and bring it to a boil. Add asparagus to boiling water and add a little salt. Remove the asparagus after 2 minutes and plunge into a bowl of cold water. Dry the asparagus.
Спаржу очистите от кожицы овощечисткой. В небольшую сковороду налейте воды на 2 см и доведите ее до кипения. Добавьте спаржу в закипевшую воду и немного посолите. Достаньте спаржу через 2 минуты и окуните в емкость с холодной водой. Просушите спаржу.
Heat the frying pan without water, add confit garlic and confit oil, let it heat up and add asparagus to it. Grill the asparagus over medium-high heat for 30 to 50 seconds and remove the vegetables from the heat.
Прогрейте сковороду уже без воды, добавьте чеснок конфи и масло конфи, дайте ему нагреться и выложите к нему спаржу. Обжарьте спаржу на средне-сильном огне в течение 30-50 секунд и снимите овощи с нагрева.
Apply Hollandaise sauce (or any other sauce) to a plate, place asparagus in a row next to it, and decorate with confit tomatoes, garlic and sunflower sprouts.
На тарелку нанесите соус «Голландез» (или любой другой соус), выложите рядом спаржу в ряд, декорируйте томатами конфи, чесноком и ростками подсолнуха.
For the Hollandaise sauce, gradually pour warm oil from the garlic confit into a bowl with the yolk in a thin stream, whisking vigorously. Once the texture is thick and creamy, add salt and vinegar. Cover with cling film and use for serving.
Для соуса «Голландез» в миску с желтком постепенно влейте тонкой струйкой теплое масло из чесночного конфи, активно взбивая его венчиком. Как только текстура станет плотной и кремовой, добавьте соль и уксус. Накройте пищевой пленкой и используйте для сервировки.