Lay out all the ingredients in front of you. Wash the meat and herbs.
Разложите все ингредиенты перед собой. Мясо и зелень помойте.
Prepare the marinade. To do this, prepare a saline solution so that the whole carcass fits in the container with the marinade and is completely covered with the solution. Proportions: 100 g of salt and 60 g of sugar for every liter of water. Add a chopped head of garlic, a whole pepper, thyme, rosemary, and a little grated lemon zest. Place on fire, bring to a boil, cool.
Приготовьте маринад. Для этого приготовьте солевой раствор из расчета, чтобы в посуде с маринадом поместилась тушка целиком и была полностью покрыта раствором. Пропорции: 100 г соли и 60 г сахара на каждый литр воды. Добавьте разрезанную головку чеснока, целиковый стручок перца, тимьян, розмарин, немного цедры лимона натертой на мелкой терке. Поставьте на огонь, доведите до кипения, охладите.
Next you should salt the chicken. This procedure is necessary for uniform calcination of the carcass and imparting flavor. Immerse the chicken in the marinade; if it floats, press it down with something heavy. Leave for 4 hours in the refrigerator. If you have a very large chicken (more than 2 kg), keep it for 5 hours, but no more.
Дальше следует просолить цыпленка. Данная процедура необходима для равномерного прокаливания тушки и придания аромата. Погрузите цыпленка в маринад, если он всплывает, придавите чем то тяжелым. Оставьте на 4 часа в холодильнике. Если у вас очень крупная курица (более 2 кг) держите 5 часов, но не больше.
Remove the carcass from the solution, pat dry with paper towels, and tie the legs and wings of the chicken as tightly as possible to the carcass with kitchen twine. If the wing tips are sticking out, wrap them in foil to prevent them from burning. Leave the carcass in the refrigerator: ideally overnight, but if time is limited, 1-2 hours will do.
Достаьте тушку из раствора, досуха промакните бумажными полотенцами, свяжите кулинарной бечевкой ножки и крылья курочки максимально плотно к тушке. Если кончики крыльев торчат, заверните в фольгу, чтобы не горели. Оставьте тушку в холодильнике: в идеале на ночь, но в условиях ограниченного времени хватит 1-2 часов.
Prepare the side dish. Cut the head of garlic lengthwise, cut the onion into 4 parts, cut the leeks and potatoes into rings, cut the corn on the cob into circles the height of the rest of the vegetables. Place in a baking dish in a single layer.
Приготовьте гарнир. Разрежьте вдоль головку чеснока, репчатый лук нарежьте на 4 части, нарежьте лук-порей и картофель кольцами, початки кукурузы нарежьте на кружочки по высоте остальных овощей. Положите в емкость для запекания в один слой.
Place a whole lemon, the zest of which you took for the marinade, tightly into the carcass. It is better to pierce the lemon evenly with a toothpick in the part that will be immersed in the carcass. Seal all the holes tightly with toothpicks around the protruding lemon and the neck. Place the chicken on the vegetables, pour plenty of vegetable oil so that the oil drips down onto the vegetables, rub the oil evenly over the carcass. Place the dish in the oven preheated to 180℃ for 50 minutes. Then raise the temperature to 200℃, leave for another 10 minutes, coat the entire carcass with melted butter and keep in the oven for another 10-20 minutes until golden brown.
Плотно вложите в тушку целый лимон, цедру которого вы брали для маринада. Лимон лучше равномерно проткнуть зубочисткой в той части, которая будет погружена в тушку. Плотно заколите все отверстия зубочистками вокруг торчащего лимона и горловины. Выложите цыпленка на овощи, обильно полейте растительным маслом, чтобы масло стекало вниз на овощи, равномерно разотрите масло по тушке. Отправьте блюдо в духовку, разогретую до 180℃ на 50 минут. Затем повыстие температуру до 200℃, выдержите еще 10 минут, обмажьте всю тушку растопленным сливочным маслом и держите в духовке еще 10-20 минут до румяной корочки.
Serve alongside baked vegetables with chicken. Sprinkle lightly with your favorite herbs.
Подавайте вместе запечеными с курицей овощами. Слегка присыпьте любимой зеленью.