Prepare all ingredients.
Подготовьте все ингредиенты.
Mix the ingredients for the dough and leave for 10-12 hours at room temperature, covered with a towel or cling film.
Смешайте ингредиенты для опары и оставьте на 10-12 часов при комнатной температуре, накрыв полотенцем или пищевой пленкой.
Then add 230 grams of water, 130 grams of rye flour and 200 grams of wheat flour, salt, honey and vegetable oil to the dough. Knead the dough thoroughly with your hands. It turns out tight and sticky, it is difficult to knead it, you need to knead it for at least 10 minutes.
Затем к опаре добавьте 230 граммов воды, 130 граммов ржаной муки и 200 граммов пшеничной, соль, мед и растительное масле. Хорошенько вымесите тесто руками. Оно получается тугое и липкое, замешивать его трудно, вымешивать надо не меньше 10 минут.
Then transfer the dough into the mold and leave to proof for 2 hours. Bake in an oven preheated to 250°C for 10 minutes with steam, then 40 minutes without steam at 200°C. Once baked, remove the bread from the pan and let it cool on a wire rack.
После переложите тесто в форму и оставьте на расстойку на 2 часа. Выпекайте в разогретой до 250 °С духовке в течение 10 минут с паром, затем 40 минут без пара при температуре 200 °С. После выпекания достаньте хлеб из формы и дайте ему остыть на решетке.
The most delicious thing is to cut a piece from the still warm bread and eat it with butter or milk.
Самое вкусное – отрезать от еще теплого хлеба кусочек и употребить с маслом или молоком.