Cut off the head of the fish, clean it of the entrails and rinse under running water. Dry the carcass inside and out with paper towels. Wash the tomatoes and pour boiling water over the lemon, this will make it more flavorful.
Срежьте у рыбы голову, очистите ее от внутренностей и сполосните под проточной водой. Обсушите тушку внутри и снаружи бумажными полотенцами. Помойте помидоры и обдайте кипятком лимон, так он будет ароматнее.
Make cross cuts on the fish. Cut the lemon in half and then into thin slices. Cut the tomatoes into medium-thick slices.
Сделайте на рыбе поперечные надрезы. Разрежьте лимон пополам, а потом на тонкие пластинки. Томаты нарежьте кружочками средней толщины.
Insert the tomato and lemon slices into the cuts on the fish; if there are any left over, place them in the belly. This will make the dish juicier, and the sourness will add piquancy.
Вставьте кусочки помидоров и лимона в разрезы на рыбе, если остались лишние, уложите их в брюшко. Так блюдо будет сочнее, а кислинка придаст пикантности.
Carefully transfer the mackerel to a baking dish, brush with soy sauce, sprinkle with salt, Italian herbs and pepper. Seal the container with foil. Bake at 180°C for 20 minutes, then remove the foil and another 20-25 minutes until a nice crust forms.
Аккуратно переложите скумбрию в форму для запекания, смажьте соевым соусом, посыпьте солью, итальянскими травами и перцем. Запечатайте емкость фольгой. Запекайте при 180°C 20 минут, затем снимите фольгу и еще минут 20-25 до образования красивой корочки.
Serve the mackerel in portions on a beautiful plain plate, in order to emphasize the brightness of the dish, garnish with fresh herb leaves if desired.
Подавайте скумбрию порционно на красивой однотонной тарелке, для того чтобы подчеркнуть яркость блюда, при желании украсьте листиками свежей зелени.