Clean the fish and remove the entrails. Remove the tail, fins and bones. Rinse well with cold water. Peel the potatoes and wash with cold water. Rinse the cereal with cold water.
Рыбу почистите, освободите от внутренностей. Удалите хвост, плавники и кости. Хорошо помойте холодной водой. Картофель почистите и помойте холодной водой. Крупу промойте холодной водой.
Cut the prepared fish crosswise into large pieces, at least 3 cm thick. Place in a pan with cold water, place on the fire and boil until tender, for 15 minutes.
Подготовленную рыбу порежьте поперек крупными кусочками, толщиной не менее 3 см. Выложите в кастрюлю с холодной водой, поместите на огонь и отварите до готовности, в течение 15 минут.
Pour 2.5 liters of water into a saucepan and bring to a boil. Place washed wheat flour in boiling water and boil it for 15 minutes. Cut the prepared potatoes into medium-sized cubes, up to 3 cm. Finely chop the greens.
Налейте в кастрюлю 2,5 л воды, доведите до кипения. Выложите в кипящую воду промытую пшеничную крупу и отварите ее в течение 15 минут. Подготовленный картофель порежьте кубиками среднего размера, до 3 см. Зелень мелко порежьте.
Add potatoes, vegetable mixture, and fish to the pan with cereal. Salt and pepper to taste, add chopped herbs. Boil everything together for 3 minutes. Turn off the gas and let it brew for five minutes.
Добавьте в кастрюлю с крупой картофель, овощную смесь, рыбу. Посолите и поперчите по вкусу, добавьте рубленую зелень. Проварите все вместе в течение 3 минут. Выключите газ и дайте пять минут настояться.
Serve mackerel soup hot as a hot first course. When serving portionwise, place in a deep plate, garnish with a hard-boiled egg cut in half, and add a spoonful of sour cream.
Подавайте суп из скумбрии в горячем виде в качестве горячего первого блюда. При порционной подаче выложите в глубокую тарелку, украсьте разрезанным пополам крутым яйцом, добавьте ложку сметаны.