Clean the mackerel from the insides. Be sure to remove the dark film lining the abdominal cavity; it can ruin the taste of your fish. Rinse well with cold water and dry with a paper towel. Peel the pineapple.
Скумбрию почистите от внутренностей. Не забудьте удалить темную пленку, выстилающую брюшную полость; она может испортить вкус вашей рыбы. Хорошо помойте холодной водой, обсушите бумажным полотенцем. Ананас почистите.
Cut the prepared mackerel into pieces. Depending on the size of the fish, the carcass should be divided into two or three pieces. Cut the peeled pineapple into triangular pieces about a centimeter thick.
Подготовленную скумбрию порежьте на кусочки. В зависимости от размера рыбы тушку следует разделить на два или три кусочка. Почищенный ананас порежьте треугольными кусочками толщиной около сантиметра.
Prepare a small mold with a diameter of up to 30 cm. Place half of the mayonnaise in the mold. Place the fish on top of the mayonnaise, salt and pepper. Place the prepared pineapple in the next layer. Place the remaining mayonnaise on top.
Подготовьте небольшую форму диаметром до 30 см. Половину майонеза выложите в форму. Поверх майонеза выложите рыбу, посолите и поперчите. Следующим слоем выложите подготовленный ананас. Сверху выложите оставшийся майонез.
Place the form with mackerel in an oven preheated to 200°C. Bake at this temperature for 20 minutes. If you want a delicious crust to form on top, do not cover the pan. If not, cover the top with foil.
Форму со скумбрией поместите в предварительно разогретую до 200°С духовку. Запекайте при этой температуре в течение 20 минут. Если вы хотите, чтобы сверху образовалась аппетитная корочка, форму не накрывайте. Если нет, накройте сверху фольгой.
Serve mackerel with pineapple as a hot appetizer or main course. When serving in portions, place on a plate, garnish with fresh viburnum berries and figs cut in half.
Подавайте скумбрию с ананасом как горячую закуску или основное блюдо. При порционной подаче выложите на тарелку, украсьте свежими ягодами калины, разрезанным пополам инжиром.