Wash the grape leaves and add boiled water. If the grape leaves are pickled, pour in for 20 minutes; if not, then for 5 minutes. Peel and chop the onion and garlic (grate some of the garlic on a fine grater). Strain the matsoni through cheesecloth. Wash and chop the greens.
Промойте листья винограда и залейте кипяченой водой. Если виноградные листья маринованные, залейте на 20 минут, если нет – то на 5 минут. Очистите и измельчите лук и чеснок (часть чеснока натрите на мелкой терке). Процедите мацони через марлю. Промойте и порубите зелень.
Combine rice, minced meat, onion and garlic. Add salt and mix well.
Соедините рис, фарш, лук и чеснок. Посолите и хорошенько перемешайте.
Form small cutlets from the minced meat and wrap them in grape leaves so that the smooth side of the leaf is on the outside.
Формируйте из фарша небольшие котлеты и заворачивайте их в виноградные листья так, чтобы гладкая сторона листа была снаружи.
Place the blanks in a saucepan, pour in salted water so that it covers the dolma, and press down with a not very heavy load. Simmer for 60 minutes.
Выложите заготовки в кастрюлю, залейте подсоленной водой так, чтобы она покрывала долму, и прижмите не очень тяжелым грузом. Тушите в течение 60 минут.
Prepare the sauce: combine matsoni, herbs and garlic. Add salt and stir.
Приготовьте соус: соедините мацони, зелень и чеснок. Посолите и перемешайте.
Serve the finished dolma with sauce.
Готовую долму подавайте с соусом.