Rinse the greens and dry. Peel the garlic and cut into 4 parts. Rinse the tomatoes, cut the peel crosswise and place in boiling water for 30 seconds, then peel. Peel the onion and cut into half rings. Rinse the carrots, peel them with a vegetable peeler and grate them on a coarse or medium grater. Rinse the sweet pepper, remove the seeds and stems, then cut into strips. Peel the eggplants and cut into circles about 1 cm wide.
Зелень ополосните и обсушите. Чеснок очистите и разрежьте на 4 части. Помидоры ополосните, надрежьте крест-накрест кожуру и опустите на 30 секунд в кипяток, затем очистите от кожуры. Лук очистите от шелухи и нарежьте полукольцами. Морковь ополосните, очистите овощечисткой и натрите на крупной или средней терке. Сладкий перец ополосните, удалите семена и плодоножки, затем нарежьте соломкой. Баклажаны очистите и нарежьте кружками шириной около 1 см.
Make the filling. In heated vegetable oil, fry the carrots until soft for 2-3 minutes, then add the onion and fry until transparent for about another 2 minutes. Add the minced meat to the vegetables, stir and fry for 5-7 minutes until the minced meat lightens in color. Add bell peppers, pepper and simmer all together for about 3 minutes. Add salt to taste.
Сделайте начинку. На разогретом растительном масле обжарьте морковь до мягкости 2-3 минуты, затем выложите лук и жарьте до прозрачности еще примерно 2 минуты. Добавьте фарш к овощам, перемешайте и обжаривайте 5-7 минут, пока фарш не посветлеет. Выложите сладкий перец, поперчите и тушите все вместе около 3 минут. Посолите по вкусу.
Prepare the sauce. Grind the tomatoes in a blender with cilantro, basil, dill, mint and garlic, add hot pepper.
Приготовьте соус. Помидоры измельчите в блендере с кинзой, базиликом, укропом, мятой и чесноком, добавьте острый перец.
Fry the eggplants. Heat the pan and add the eggplants. Fry them in batches first in a dry frying pan, then add a little vegetable oil. Each side will take approximately 2 minutes.
Обжарьте баклажаны. Разогрейте сковороду и выложите баклажаны. Обжаривайте их партиями сначала на сухой сковороде, затем долейте немного растительного масла. На каждую сторону уйдет примерно по 2 минуты.
Finish cooking. In a deep, thick-bottomed dish, such as a saucepan or cauldron, layer half the meat filling, half the eggplants, pour in half the tomato sauce and repeat the layers of filling, eggplant and tomato sauce. Add hot water until the liquid completely covers the casserole. Bring to a boil and simmer, covered, over low heat for approximately 20 minutes until fully cooked.
Завершите приготовление. В глубокую посуду с толстым дном, например, кастрюлю или казан, выложите слоями половину мясной начинки, половину баклажанов, залейте половиной томатного соуса и повторите слои начинки, баклажанов и томатного соуса. Добавьте горячую воду, чтобы жидкость покрыла запеканку полностью. Доведите до кипения и томите под крышкой на слабом огне приблизительно 20 минут до полной готовности.
Serve the moussaka hot with garlic sauce. Before serving, garnish the dish with parsley.
Подавайте мусаку в горячем виде с чесночным соусом. Перед подачей украсьте блюдо зеленью петрушки.