Wash and clean the squids, cut into thin strips. Thaw the shrimp. Wash the salmon fillet and cut into slices. Rinse the eggplants, cut into slices 1.5-2 cm thick and cover with salt for 20 minutes. Rinse the mushrooms and cut into slices. Peel, wash and cut the onions into half rings. Rinse the carrots, peel and grate on a coarse grater. Grease a baking sheet with vegetable oil. Preheat the oven to 180 degrees.
Кальмары помойте и почистите, нарежьте тонкими полосками. Креветки разморозьте. Филе лосося помойте и порежьте ломтиками. Баклажаны ополосните, нарежьте кружками толщиной 1,5-2 см и засыпьте солью на 20 минут. Грибы ополосните и нарежьте пластинами. Репчатый лук почистите, помойте и нарежьте полукольцами. Морковь ополосните, почистите и натрите на крупной терке. Противень смажьте растительным маслом. Разогрейте духовку до 180 градусов.
Prepare the seafood. Mix slices of fish, squid and shrimp, add salt and pepper. Pour over lemon juice and vegetable oil. Leave for 2-3 hours in the refrigerator. Then heat the frying pan over high heat, grease with vegetable oil and lightly fry the mixture for 3-4 minutes. Once everything is fried, wipe the pan with a paper towel.
Подготовьте морепродукты. Смешайте ломтики рыбы, кальмара и креветки, посолите и поперчите. Полейте соком лимона и растительным маслом. Оставьте на 2-3 часа в холодильнике. Затем разогрейте сковороду на сильном огне, смажьте растительным маслом и слегка обжарьте смесь 3-4 минуты. После того, как все будет пожарено, протрите сковороду бумажным полотенцем.
Prepare the vegetable filling. Heat the pan again and, each time greasing it with a thin layer of vegetable oil, fry the eggplants in batches for 2-3 minutes on each side. Then add the onion, fry until soft for 3 minutes and add the mushrooms. Cook everything together until the moisture from the mushrooms has evaporated, about 7 minutes.
Приготовьте овощную начинку. Сковороду снова разогрейте и, смазывая каждый раз тонким слоем растительного масла, обжарьте баклажаны партиями по 2-3 минуты с каждой стороны. Затем выложите лук, обжаривайте до мягкости 3 минуты и добавьте грибы. Жарьте все вместе, пока влага из грибов не испарится, около 7 минут.
Start baking the moussaka. Place grated carrots in layers on a baking sheet, then eggplants, then seafood, then mushrooms and onions and place in a preheated oven for 30-40 minutes at 180 degrees. At this time, whisk the eggs, stir them into the yogurt and add salt. After about half an hour, take out the baking sheet and pour the resulting sauce over the moussaka. Bake for another 15-20 minutes until fully cooked.
Приступите к запеканию мусаки. Уложите на противень слоями сначала тертую морковь, потом баклажаны, затем морепродукты, после этого грибы с луком и поставьте в разогретую духовку на 30-40 минут при температуре 180 градусов. В это время взбейте венчиком яйца, размешайте их с йогуртом и добавьте соль. Достаньте спустя примерно полчаса противень и полейте мусаку получившимся соусом. Поставьте запекаться еще на 15-20 минут до полной готовности.
Before serving, remove from the oven and cool for 15-20 minutes. Then cut the casserole and garnish the portions with fresh parsley.
Перед тем, как подавать блюдо к столу, достаньте его из духовки и остудите 15-20 минут. Затем нарежьте запеканку и украсьте порционные кусочки свежей зеленью петрушки.