If you use frozen minced meat, defrost it at room temperature in advance. Wash the eggplants and tomatoes and dry them on paper towels. Cut off the ends of eggplants; remove the stem attachment point of tomatoes. Peel the onions. Cut the eggplants into thin slices, and the onions into small pieces. Place the tomatoes in boiling water for a few seconds, remove the skin, and chop finely. Grind hard cheese and feta. Line a heatproof pan with parchment paper.
Если используете замороженный фарш, заранее разморозьте его при комнатной температуре. Баклажаны и помидоры вымойте, обсушите на бумажных полотенцах. У баклажанов отрежьте кончики, у помидоров удалите место крепления плодоножки. Репчатый лук почистите. Баклажаны нарежьте тонкими слайсами, репчатый лук — кусочками небольшого размера. Помидоры опустите на несколько секунд в кипяток, снимите кожицу, мелко нарежьте. Твердый сыр и фету измельчите. Жаропрочную форму застелите пергаментной бумагой.
Tackle the eggplants. Salt the eggplants and leave for 30 minutes. Then rinse and dry with paper towels. Fry on both sides in olive oil for 2-3 minutes.
Займитесь баклажанами. Посолите баклажаны и оставьте на 30 минут. Затем промойте, обсушите бумажными полотенцами. Обжарьте с двух сторон на оливковом масле в течение 2-3 минут.
Prepare the meat filling. Heat olive oil in a frying pan. Fry the onion until golden for 5-7 minutes. Place the minced meat and fry over low heat for 30-40 minutes. Add tomatoes, tomato paste, pour in a little water. Simmer for 10-15 minutes. Turn off the stove, add parsley, mint, cinnamon, oregano, salt, stir.
Приготовьте мясную начинку. На сковороде прогрейте оливковое масло. Обжарьте лук до золотистости в течение 5-7 минут. Выложите фарш, обжарьте на огне ниже среднего 30-40 минут. Добавьте помидоры, томатную пасту, влейте немного воды. Тушите 10-15 минут. Выключите плиту, добавьте зелень петрушки, мяту, корицу, орегано, соль, перемешайте.
Make the sauce. Fry the flour in melted butter for 2-3 minutes. While stirring, pour in the milk and cook for another 2-3 minutes. Add nutmeg, hard cheese, stir and turn off the heat. Let the sauce cool by half, add the egg yolks, stir.
Займитесь соусом. Муку обжарьте на растопленном сливочном масле в течение 2-3 минут. Помешивая, влейте молоко, готовьте еще 2-3 минуты. Введите мускатный орех, твердый сыр, перемешайте и выключите огонь. Дайте соусу остыть наполовину, введите яичные желтки, перемешайте.
Assemble the moussaka and bake it in the oven. Turn the oven on 180 degrees. Sprinkle the bottom of the pan with breadcrumbs and spread a layer of eggplant. Add the meat filling and feta, cover with a layer of eggplant and sprinkle with breadcrumbs. Place the pan in the oven and bake for 30 minutes.
Соберите мусаку и запеките ее в духовке. Включите духовку на 180 градусов. Дно формы посыпьте панировочными сухарями, распределите слой баклажанов. Выложите мясную начинку и фету, накройте слоем баклажанов и посыпьте панировочными сухарями. Поставьте форму в духовку, запекайте в течение 30 минут.
Cut the eggplant moussaka into portions, place on serving plates, and serve with tomato sauce.
Мусаку с баклажанами разрежьте на порционные кусочки, разложите по сервировочным тарелкам, подайте с томатным соусом.