Wash the eggplant and remove the stalk, cut lengthwise into 1 cm thick slices. Defrost the minced meat in the refrigerator for 5 hours. Peel the onions and garlic. Finely chop the onion, pass the garlic through a press. Wash the tomato, remove the stem, pour boiling water over it and remove the peel. Wash the bell pepper, remove the stem and seeds. Cut the tomato and bell pepper into small cubes. Grate the cheese. Wash the greens, dry and finely chop. Preheat the oven to 180 degrees. Prepare the foil.
Баклажан помойте и удалите плодоножку, нарежьте вдоль на пластины толщиной 1 см. Фарш разморозьте в холодильнике в течение 5 часов. Репчатый лук и чеснок почистите. Лук мелко покрошите, чеснок пропустите через пресс. Помидор помойте, удалите плодоножку, обдайте кипятком и удалите кожуру. Болгарский перец помойте, удалите плодоножку и семена. Помидор и болгарский перец нарежьте маленькими кубиками. Сыр натрите на терке. Зелень помойте, обсушите и мелко покрошите. Разогрейте духовку до 180 градусов. Подготовьте фольгу.
Prepare bolognese sauce. Fry the onions in vegetable oil over medium heat for 5 minutes. Add minced meat, fry for 10 minutes, stirring regularly. Add tomato, bell pepper, garlic, salt and pepper mixture to the minced meat. Stir and simmer over low heat for 20 minutes.
Приготовьте соус болоньезе. Репчатый лук обжарьте на растительном масле на среднем огне 5 минут. Добавьте фарш, жарьте 10 минут, регулярно помешивая. Добавьте к фаршу помидор, болгарский перец, чеснок, соль и смесь перцев. Перемешайте и тушите на медленном огне 20 минут.
Fry the eggplants. Fry the eggplant slices in vegetable oil over medium heat for 3-4 minutes on each side. Transfer to a paper towel to drain excess fat.
Обжарьте баклажаны. Пластины баклажанов обжарьте на растительном масле на среднем огне по 3-4 минуты с каждой стороны. Переложите на бумажную салфетку, чтобы дать стечь лишнему жиру.
Bake the moussaka. Place half the eggplants in a baking dish, then the sauce and cover with the remaining eggplants. Mix cheese with sour cream and place on eggplants. Bake the moussaka in an oven preheated to 180 degrees for 30 minutes under foil. Then remove the foil and bake for another 10 minutes.
Запеките мусаку. В форму для запекания выложите половину баклажанов, затем соус и укройте оставшимися баклажанами. Сыр смешайте со сметаной, выложите на баклажаны. Выпекайте мусаку в разогретой до 180 градусов духовке в течение 30 минут под фольгой. Затем уберите фольгу и выпекайте еще 10 минут.
Serve moussaka with bolognese sauce, sprinkled with chopped herbs.
Подавайте мусаку с соусом болоньезе, посыпав рубленой зеленью.