Wash the eggplant, remove the stem, cut lengthwise into 1 cm thick slices. Defrost the minced meat in the refrigerator for 3 hours. Peel the onions and finely chop them. Wash the tomato, remove the stem, pour boiling water over it, remove the peel and chop finely. Heat the milk to about 70 degrees. Grate the cheese. Preheat the oven to 180 degrees.
Баклажан помойте, удалите плодоножку, порежьте вдоль пластинами толщиной 1 см. Фарш разморозьте в холодильнике в течение 3 часов. Репчатый лук почистите и мелко покрошите. Помидор помойте, удалите плодоножку, обдайте кипятком, удалите кожуру и мелко порежьте. Молоко нагрейте примерно до 70 градусов. Сыр натрите на терке. Духовку разогрейте до 180 градусов.
Prepare the sauce. Pour a little vegetable oil into a saucepan and fry the flour in it over medium heat for about 30 seconds. Whisking constantly, add hot milk into the sauce in a thin stream. Bring the sauce to a boil over low heat and cook for 3 minutes. Add cheese, mix thoroughly. Add nutmeg and let the sauce sit.
Приготовьте соус. В сотейник влейте немного растительного масла, обжарьте на нем муку на среднем огне около 30 секунд. Постоянно мешая венчиком, тонкой струйкой введите в соус горячее молоко. На слабом огне доведите соус до кипения, варите 3 минуты. Добавьте сыр, тщательно перемешайте. Добавьте мускатный орех и оставьте соус настояться.
Fry the eggplant. Fry the eggplant slices in vegetable oil on both sides for 3 minutes. Place on a paper towel to remove excess grease.
Обжарьте баклажан. Пластины баклажана обжарьте на растительном масле с двух сторон по 3 минуты. Выложите на бумажное полотенце, чтобы убрать лишний жир.
Prepare the filling. Fry the onions in vegetable oil over medium heat for 5 minutes. Add minced meat, salt, meat seasoning to the onion, fry for 10 minutes, stirring regularly. Add tomato and champagne to the minced meat, mix well, cover with a lid and simmer over low heat for 20 minutes.
Приготовьте начинку. Репчатый лук обжарьте на растительном масле на среднем огне в течение 5 минут. Добавьте к луку фарш, соль, приправу для мяса, жарьте 10 минут, регулярно перемешивая. Добавьте к фаршу помидор и шампанское, хорошо перемешайте, накройте крышкой и томите на медленном огне 20 минут.
Bake the moussaka. Place half of the eggplants in the first layer in a baking dish, then the meat filling, cover with the remaining eggplants. Pour over the sauce and sprinkle with cheese. Bake in an oven preheated to 180 degrees for 30 minutes.
Запеките мусаку. Первым слоем в форму для запекания выложите половину баклажанов, затем мясную начинку, укройте оставшимися баклажанами. Залейте соусом и посыпьте сыром. Запекайте в разогретой до 180 градусов духовке в течение 30 минут.
Serve the moussaka with a glass of champagne.
Подавайте мусаку с бокалом шампанского.