Wash the vegetables. Cut the eggplants into lengthwise slices, add salt, leave for 20 minutes, then rinse and fry. Wash the tomatoes, scald with boiling water, remove the skin and finely chop. Grate hard cheese and feta. Wash and chop the parsley. Peel the onion and chop finely. Break the eggs and separate the yolks from the whites.
Вымойте овощи. Баклажаны нарежьте на продольные пластины, посолите, оставьте на 20 минут, после промойте и обжарьте. Помидоры помойте, ошпарьте кипятком, снимите кожицу и мелко порежьте. Натрите на терке твердый сыр и фету. Помойте и порежьте петрушку. Лук очистите и мелко нарежьте. Яйца разбейте и отделите желтки от белков.
Prepare ingredients for baking. Fry the onion in a frying pan until golden brown, add the minced meat and fry everything together for 30 minutes. Add tomatoes, tomato paste and simmer for another 10 minutes. When finished, add oregano, parsley, mint, salt and pepper and stir.
Подготовьте к запеканию ингредиенты. Обжарьте на сковороде лук до золотистого цвета, выложите фарш и жарьте все вместе 30 минут. Добавьте помидоры, томатную пасту и тушите еще 10 минут. По окончании всыпьте орегано, петрушку, мяту, соль и перец, перемешайте.
Prepare the sauce. Melt butter in a frying pan, add flour, stir, fry for 2 minutes. Pour in the milk, stirring the mixture regularly. Add nutmeg and hard cheese. Cool by half and stir in the egg yolks.
Приготовьте соус. В сковороде растопите сливочное масло, добавьте муку, размешайте, обжарьте 2 минуты. Влейте молоко, регулярно помешивая смесь. Добавьте мускатный орех, твердый сыр. Остудите наполовину и вмешайте яичные желтки.
Bake the moussaka. Line a baking dish with parchment and sprinkle with breadcrumbs. Line the bottom with a layer of eggplant. Spread the minced meat on top. Place the next layer of feta, then another layer of eggplant. Sprinkle with breadcrumbs. Pour in the sauce and sprinkle hard cheese on top. Place the pan in an oven preheated to 200 degrees and bake for 30-40 minutes. Remove from the oven, cool slightly and cut into portions.
Запеките мусаку. Застелите форму для запекания пергаментом, присыпьте панировочными сухарями. Выложите дно слоем баклажанов. Поверх распределите мясной фарш. Следующим слоем выложите фету, затем снова слой баклажанов. Посыпьте панировочными сухарями. Залейте соусом и сверху присыпьте твердым сыром. Поместите форму в разогретую до 200 градусов духовку и запекайте 30-40 минут. Достаньте из духовки, немного остудите и нарежьте на порционные куски.
Serve the moussaka with fresh bread.
Подавайте мусаку на стол со свежим хлебом.