Wash the eggplants and cut them lengthwise into thin slices. Place them in a colander and salt each layer. Leave for 15 minutes, then rinse and pat dry with paper towel. Peel the onion and chop finely. Peel the bell pepper from seeds and stems, cut into small cubes. Place the tomato in boiling water for 1 minute, then remove the skin and grind in a blender. Peel the potatoes and cut into thin slices. Grate the cheese on a medium grater. Preheat the oven to 200 degrees.
Баклажаны помойте и нарежьте вдоль тонкими пластинками. Сложите их в дуршлаг, посолите каждый слой. Оставьте на 15 минут, затем ополосните и промокните бумажным полотенцем. Лук очистите и мелко порежьте. Болгарский перец очистите от семян и плодоножки, нарежьте мелкими кубиками. Помидор опустите на 1 минуту в кипяток, затем снимите кожицу и измельчите в блендере. Картошку очистите и нарежьте тонкими кружочками. Сыр натрите на средней терке. Разогрейте духовку до 200 градусов.
Prepare the sauce. Melt the butter in a frying pan over medium heat. Add flour and stir with a wooden spoon. Fry, stirring, until the flour begins to curdle. Remove from heat and pour in room temperature milk in a thin stream. Stir the sauce constantly to avoid lumps. Place the pan over low heat and, stirring, cook for 5-7 minutes after boiling. Remove from heat, add salt, pepper and nutmeg, stir.
Приготовьте соус. В сковороде на среднем огне растопите сливочное масло. Всыпьте муку и размешайте деревянной ложкой. Обжаривайте, помешивая, до тех пор, пока мука не начнет сворачиваться. Снимите с огня и влейте молоко комнатной температуры тонкой струйкой. Постоянно размешивайте соус, чтобы не было комочков. Поставьте кастрюлю на медленный огонь и, помешивая, варите 5-7 минут после закипания. Снимите с огня, посолите, приправьте перцем и мускатным орехом, перемешайте.
Prepare minced meat with vegetables. Set the pan over medium heat, add a little oil and fry the chopped onion for 3-4 minutes. Then add minced meat, pepper, salt and dried basil to it. Fry for 10 minutes, then add tomatoes and bell peppers. Simmer for another 5-10 minutes.
Приготовьте фарш с овощами. Сковороду установите на средний огонь, влейте немного масла и обжарьте нарезанный лук 3-4 минуты. Затем к нему добавьте фарш, перец, соль и сушеный базилик. Жарьте 10 минут, затем добавьте помидоры и болгарский перец. Тушите еще 5-10 минут.
Prepare potatoes with eggplants. Heat a frying pan and apply a thin layer of olive oil with a pastry brush. Fry the eggplants for 2-3 minutes on each side. Place the potato slices on a hot frying pan greased with oil. Fry the potatoes over medium heat for 3-4 minutes on each side.
Подготовьте картофель с баклажанами. Раскалите сковороду, нанесите кулинарной кистью тонкий слой оливкового масла. Обжаривайте баклажаны по 2-3 минуты с каждой стороны. Картофельные ломтики разложите на раскаленной сковороде, смазанной маслом. Обжарьте картофель на среднем огне 3-4 минуты с каждой стороны.
Bake the moussaka. Place the eggplants in the pan, leaving no empty spaces. Then distribute the minced meat over them, cover it with a layer of eggplants, potatoes and fill the layers with sauce. Sprinkle with grated cheese and place in the oven. Bake the moussaka for 30-40 minutes until golden brown.
Запеките мусаку. В форму выложите баклажаны, не оставляя пустых мест. Затем распределите по ним фарш, накройте его слоем баклажанов, картофеля и залейте слои соусом. Посыпьте тертым сыром и поставьте в духовку. Запекайте мусаку 30-40 минут до золотистой корочки.
Rinse the parsley and fresh basil to serve. Remove the moussaka from the oven and leave in the kitchen for 15 minutes. It must first cool, and the béchamel sauce must lightly hold the ingredients together. After this, cut the moussaka into rectangular pieces, place on plates and garnish the portions with parsley and basil.
Петрушку и свежий базилик для подачи ополосните. Мусаку достаньте из духовки и оставьте на кухне на 15 минут. Она должна сначала остыть, а соус бешамель — слегка скрепить ингредиенты. После этого мусаку нарежьте на прямоугольные куски, разложите на тарелки и украсьте порции петрушкой и базиликом.