Wash the eggs, break them into a separate bowl and beat lightly with a whisk. Wash the eggplants, cut into strips about 1 cm thick. Place the eggplants on a cutting board and sprinkle with salt. Leave for 20 minutes, then blot with paper towels. Peel the onion and finely chop it. Peel the garlic and pass through a press. Grate the cheese on a fine grater. Preheat the oven to 200 degrees and grease a baking dish with oil.
Яйца помойте, разбейте в отдельную миску и слегка взбейте венчиком. Баклажаны помойте, нарежьте полосками толщиной около 1 см. Разложите баклажаны на разделочной доске и посыпьте солью. Оставьте на 20 минут, после промокните бумажными салфетками. Лук очистите от шелухи и мелко нашинкуйте. Чеснок очистите и пропустите через пресс. Сыр натрите на мелкой терке. Духовку разогрейте до 200 градусов и смажьте маслом форму для запекания.
Prepare the sauce. Melt the butter in a saucepan or deep frying pan over low heat. Add flour, stir with a wooden spatula and fry flour and butter for about 1-2 minutes. Cool the mixture slightly. Heat the milk in a separate pan. Then return the mixture to low heat and add milk in small portions, stirring the sauce. Bring the sauce to a boil, add grated cheese. Stir and cook until the cheese is melted, about 3-5 minutes. Add salt to taste, add nutmeg and stir. Cool the sauce and add the eggs, stirring the sauce with a whisk each time.
Приготовьте соус. В сотейнике или глубокой сковороде на слабом огне растопите сливочное масло. Добавьте муку, перемешайте деревянной лопаткой и обжаривайте муку с маслом примерно 1-2 минуты. Слегка остудите смесь. В отдельной кастрюле подогрейте молоко. Затем верните смесь на слабый огонь и небольшими порциями вливайте молоко, размешивая соус. Доведите соус до кипения, всыпьте тертый сыр. Перемешайте и готовьте, пока сыр не расплавится, примерно 3-5 минут. Посолите по вкусу, добавьте мускатный орех и перемешайте. Остудите соус и добавьте яйца, каждый раз размешивая соус венчиком.
Prepare the eggplants. Brush the eggplant slices with vegetable oil. Place on a baking sheet and place in the preheated oven for 15 minutes until soft. Baking time depends on the thickness of the slices.
Приготовьте баклажаны. Смажьте ломтики баклажана растительным маслом. Выложите на противень и поставьте в заранее разогретую духовку на 15 минут, до мягкости. Время запекания зависит от толщины ломтиков.
Prepare the minced meat. Place onion and garlic in a frying pan with heated vegetable oil, add salt and fry over medium heat for 3-5 minutes, stirring occasionally. Increase the heat and add a little oil to the pan if necessary. Place the minced meat in the pan, stirring constantly with a wooden spatula, fry the minced meat for 10 minutes. Pour in the meat broth, soy sauce, tomato paste, and pepper. Simmer until the liquid has completely evaporated.
Приготовьте фарш. В сковороду с разогретым растительным маслом выложите лук и чеснок, посолите и обжарьте на среднем огне 3-5 минут, периодически помешивая. Увеличьте огонь, при необходимости, добавьте в сковороду немного масла. Выложите в сковороду фарш, постоянно перемешивая деревянной лопаткой, обжаривайте фарш 10 минут. Влейте мясной бульон, соевый соус, положите томатную пасту, всыпьте перец. Тушите до полного испарения жидкости.
Place the moussaka in the oven. Place layers of casserole in a baking dish: most of the eggplants almost overlapping, an even layer of minced meat, the remaining eggplant slices. Top with bechamel sauce and grated cheese. Bake for 40 minutes at 190 degrees until golden brown.
Поставьте мусаку в духовку. В форму для запекания выложите слои запеканки: большую часть баклажанов почти внахлест, ровный слой фарша, оставшиеся ломтики баклажанов. Сверху соус бешамель и тертый сыр. Запекайте 40 минут при температуре 190 градусов до румяности.
Rinse the basil and separate the leaves from the stems. Remove the finished moussaka from the oven, leave for approximately 15-20 minutes, then serve, garnished with basil leaves.
Базилик ополосните и отделите листочки от стеблей. Готовую мусаку достаньте из духовки, оставьте приблизительно на 15-20 минут, затем подавайте, украсив листьями базилика.