Wash and peel the eggplants, zucchini and potatoes, then cut into slices. Place the eggplants in a bowl, add 0.5 tsp salt. salt and put under a press, then rinse and dry. Peel and rinse the carrots and onions, then grate the carrots and cut the onions into half rings. Wash the tomatoes and cut into 1x1 cm cubes. Wash the basil and parsley, dry and finely chop, leaving 1 sprig of basil for decoration. Wash the egg. Grease a baking dish with 0.5 tbsp. l. oils
Баклажаны, кабачки и картофель помойте и очистите от кожуры, затем нарежьте кружочками. Баклажаны положите в миску, посолите 0,5 ч. л. соли и поставьте под пресс, затем промойте и обсушите. Морковь и лук очистите и промойте, затем морковку натрите на терке, а лук нарежьте полукольцами. Помидоры помойте и нарежьте кубиками 1х1 см. Базилик и петрушку промойте, просушите и мелко порубите, оставив 1 веточку базилика для украшения. Яйцо помойте. Форму для запекания смажьте 0,5 ст. л. масла.
Prepare vegetables for moussaka. Pour sunflower oil into a frying pan, fry onions and carrots for 10 minutes. Then add tomatoes, basil, parsley, dried oregano, salt and pepper and simmer for 20 minutes.
Подготовьте овощи для мусаки. На сковороду вылейте подсолнечное масло, обжарьте лук и морковь в течение 10 минут. Затем добавьте помидоры, базилик, петрушку, сушеный орегано, соль и перец, потушите в течение 20 минут.
Bake the moussaka. Place potatoes in a baking dish first, then eggplants, then stewed vegetables and zucchini on top. Place in a preheated oven and bake at 200 degrees for 30 minutes.
Запеките мусаку. Выложите в форму для запекания сначала картофель, затем баклажаны, затем тушеные овощи и сверху кабачки. Поставьте в разогретую духовку и запеките при температуре 200 градусов в течение 30 минут.
Prepare the filling and cook the moussaka until ready. Remove the moussaka from the oven. In a bowl, mix flour, sour milk and egg. Pour the filling over the vegetables and bake again until done, about 20 minutes.
Приготовьте заливку и доведите мусаку до готовности. Достаньте мусаку из духовки. В миске смешайте муку, кислое молоко и яйцо. Овощи залейте заливкой и снова запеките до готовности примерно 20 минут.
Place the finished moussaka on a plate and garnish with basil leaves. Place a saucepan with sour cream nearby.
Готовую мусаку выложите на тарелку и украсьте листьями базилика. Рядом поставьте соусницу со сметаной.