Wash the eggplants and cut into thin slices lengthwise. After that, put them in a colander, add salt and leave for 30 minutes. Wash and peel the tomatoes. Repeat the same with the onion. Wash the eggs. Heat the milk, but do not boil, and grate the cheese.
Баклажаны промойте и нарежьте тонкими ломтиками вдоль. После этого сложите их в дуршлаг, посолите и оставьте на 30 минут. Помидоры промойте и очистите от кожицы. То же самое повторите с луком. Помойте яйца. Молоко подогрейте, но не кипятите, а сыр натрите на терке.
Start preparing the sauce. Melt the butter in a frying pan and add flour to it. Mix the mixture thoroughly with a spatula. Fry the ingredients for about 40 seconds. After this, remove the pan from the stove and let the mixture cool slightly. Then return the pan to low heat and pour the milk into it, stirring constantly.
Начните готовить соус. На сковороде растопите сливочное масло и добавьте к нему муку. Тщательно перемешайте смесь лопаткой. Обжаривайте ингредиенты около 40 секунд. После этого снимите сковороду с плиты и дайте смеси немного остыть. Затем верните сковороду на маленький огонь и влейте в нее молоко, постоянно помешивая.
Finish preparing the sauce. Bring the sauce to a boil, then simmer for another 3-5 minutes. Then add grated cheese, salt and nutmeg to the mixture and stir. Cook the sauce until the cheese melts. After this, remove the mass from the heat, cool and add eggs to it. Stir the sauce until smooth.
Закончите приготовление соуса. Доведите соус до кипения, после чего проварите его еще 3-5 минут. Затем добавьте в смесь тертый сыр, соль и мускатный орех, перемешайте. Готовьте соус, пока сыр не расплавится. После этого снимите массу с огня, остудите и добавьте к ней яйца. Перемешайте соус до однородности.
Prepare the eggplants. Rinse the vegetables and dry with paper towels. Then pour a little vegetable oil into the pan, add eggplant slices and fry them on both sides until golden brown.
Подготовьте баклажаны. Овощ промойте и обсушите бумажными полотенцами. Затем влейте в сковороду немного растительного масла, выложите ломтики баклажанов и обжарьте их с обеих сторон до появления золотистой корочки.
Prepare the filling. Place chopped onion in a hot frying pan and fry until soft, stirring occasionally. After this, set the vegetable aside, increase the heat and place the minced meat in the pan, fry until cooked. Then add wine, onions, tomatoes, salt and pepper to taste to the meat, stir. Simmer the filling over medium heat until the liquid has completely evaporated.
Приготовьте начинку. На горячую сковороду выложите нарезанный лук, обжарьте его до мягкости, помешивая. После этого отложите овощ в сторону, увеличьте огонь и выложите на сковороду фарш, обжаривайте до готовности. Затем добавьте к мясу вино, лук, помидоры, соль и перец по вкусу, перемешайте. Тушите начинку на среднем огне до полного испарения жидкости.
Prepare the moussaka. Place a layer of eggplant on the bottom of a deep frying pan. Spread the meat filling and another layer of eggplant on top. Pour bechamel sauce over the moussaka and sprinkle generously with grated cheese. Cover with a lid and cook over low heat for 40 minutes.
Приготовьте мусаку. На дно глубокой сковороды выложите слой баклажанов. Сверху распределите мясную начинку и еще один слой баклажанов. Залейте мусаку соусом бешамель и обильно посыпьте тертым сыром. Закройте крышкой и готовьте на слабом огне в течение 40 минут.
Leave the finished moussaka for 15-20 minutes to cool, then serve in a baking dish or in portions on large plates.
Готовую мусаку оставьте на 15-20 минут, чтобы она остыла, после чего подайте к столу в форме для запекания или порционно, на больших тарелках.