Wash the eggplants, cut them into rings about 5-6 mm thick, then bake in the oven at 230 degrees for 5 minutes. Repeat the same with zucchini and potatoes. Rinse and chop the remaining vegetables and herbs for serving. Grate Parmesan on a fine grater. Also prepare a saucepan, frying pan and baking dish.
Промойте баклажаны, нарежьте их кольцами толщиной около 5-6 мм, после чего запеките в духовке при температуре 230 градусов в течение 5 минут. То же самое повторите с цуккини и картофелем. Оставшиеся овощи и зелень для подачи промойте, измельчите. Пармезан натрите на мелкой терке. Также подготовьте сотейник, сковороду и форму для запекания.
Prepare the vegetable filling. Heat a small amount of vegetable oil in a frying pan. Add onions, peppers and garlic. Fry the ingredients for a few minutes, stirring. Then add chopped tomatoes, salt and pepper to taste to the pan, mix well again. Simmer the vegetable mixture for another 10 minutes.
Приготовьте овощную начинку. На сковороде разогрейте небольшое количество растительного масла. Выложите репчатый лук, перец и чеснок. Обжаривайте ингредиенты в течение нескольких минут, помешивая. Затем добавьте в сковороду измельченные помидоры, соль и перец по вкусу, еще раз хорошо перемешайте. Тушите овощную смесь еще 10 минут.
Prepare bechamel sauce. Place butter in a saucepan and melt it. After this, add flour, mix the ingredients thoroughly. Fry the mixture for 1-2 minutes. After this, carefully pour the milk into the sauce, constantly stirring the ingredients. Cook the mixture until thickened, then remove it from the heat and cool slightly. Finally, add 100 g of grated Parmesan, salt, nutmeg and egg to the sauce. Mix the milk mixture thoroughly again.
Приготовьте соус бешамель. Выложите в сотейник сливочное масло, растопите его. После этого добавьте муку, тщательно перемешайте ингредиенты. Обжаривайте смесь в течение 1-2 минут. После этого аккуратно влейте в соус молоко, не переставая помешивать ингредиенты. Варите смесь до загустения, после чего снимите ее с огня и слегка остудите. В конце добавьте в соус 100 г тертого пармезана, соль, мускатный орех и яйцо. Тщательно перемешайте молочную смесь еще раз.
Place the dish in the oven. Place baked eggplant slices on the bottom of the pan. Place a layer of potatoes and vegetable filling on top. Sprinkle the dish with feta cheese. Next, distribute the zucchini, remaining potatoes and eggplant. Bake the finished dish for 20 minutes at 190 degrees. When the moussaka is ready, pour the sauce over it and sprinkle generously with Parmesan. Return the dish to the oven for another 30 minutes.
Поставьте блюдо в духовку. На дно формы выложите кружочки запеченного баклажана. Сверху выложите слой картофеля и овощной начинки. Посыпьте блюдо сыром фета. Далее распределите цуккини, оставшийся картофель и баклажаны. Готовое блюдо отправьте запекаться на 20 минут при температуре 190 градусов. Когда мусака будет готова, залейте ее соусом и обильно посыпьте пармезаном. Верните блюдо в духовку еще на 30 минут.
Serve the aromatic vegetable moussaka in portions. To make the dish more appetizing, sprinkle it with chopped parsley.
Ароматную овощную мусаку подавайте порционно. А чтобы блюдо смотрелось аппетитнее, посыпьте его рубленой петрушкой.