Wash and peel the vegetables, rinse the herbs. Place the tomatoes in boiling water for 30 seconds, then remove the skins. Cut the eggplants into slices, cover with salt for 20-30 minutes, and then rinse. Cut the onion into half rings, the pepper into strips, and the tomatoes into quarters. Rinse the rice, cover it with water and leave until needed. Then drain the water.
Помойте и почистите овощи, ополосните зелень. Поместите помидоры на 30 секунд в кипяток, затем снимите с них кожуру. Баклажаны нарежьте кружочками, засыпьте солью на 20-30 минут, а затем промойте. Нарежьте лук на полукольца, перец — на соломку, а помидоры — на четвертинки. Промойте рис, залейте его водой и оставьте до момента, когда он понадобится. Затем слейте воду.
Prepare tomato sauce. Place tomatoes, garlic, hot peppers in a blender, add sugar, salt, cilantro and basil. Grind everything with a blender until the consistency of the sauce.
Приготовьте томатный соус. Поместите в блендер помидоры, чеснок, жгучий перец, всыпьте сахар, соль, кинзу и базилик. Измельчите все блендером до консистенции соуса.
Prepare the moussaka. On the multicooker, turn on the “Frying” mode, pour oil into the bowl and heat it, add the onion and fry it for 5 minutes until slightly golden brown, stirring and uncovered. Then add the minced meat and fry for 10-15 minutes until it lightens in color. Add salt, pepper, bell pepper, mix everything and fry for another 2 minutes.
Приготовьте мусаку. На мультиварке включите режим «Жарка», налейте в чашу масло и разогрейте его, выложите лук и обжарьте его в течение 5 минут до слегка золотистого оттенка, помешивая и не накрывая крышкой. Затем выложите фарш и обжаривайте 10-15 минут, пока он не посветлеет. Посолите, поперчите, добавьте болгарский перец, все перемешайте и жарьте еще 2 минуты.
Finish cooking. Place a layer of rice in the slow cooker, place a layer of eggplant on top and pour tomato sauce. Select the “Stew” mode, the “Vegetables” product, and set the time to “20 minutes”. After 20 minutes, select the “Simmering” mode for 5-7 minutes or simply leave the moussaka on automatic heating.
Завершите приготовление. Выложите в мультиварку слой риса, сверху положите слой баклажанов и залейте томатным соусом. Выберите режим «Тушение», продукт «Овощи», и выставьте время «20 минут». Через 20 минут выберите режим «Томление» на 5-7 минут или просто оставьте мусаку на автоподогреве.
Serve moussaka cooked in a slow cooker with Georgian lavash.
Подавайте мусаку, приготовленную в мультиварке, с грузинским лавашем.