Remove milk and butter from the refrigerator. Wash and peel the vegetables. Cut the eggplant, zucchini and potatoes into slices, and chop the tomatoes finely. Place potato wedges in boiling salted water for 3 minutes. Grind the onion, carrots and celery in a blender. Grate the cheese. Wash the cilantro and remove the leaves for serving.
Достаньте из холодильника молоко и сливочное масло. Помойте и очистите овощи. Баклажан, кабачки и картофель нарежьте на дольки, а помидоры нарежьте мелко. Опустите дольки картофеля в кипящую подсоленную воду на 3 минуты. Измельчите в блендере лук, морковь и сельдерей. Натрите сыр на терке. Помойте кинзу и отделите листочки для подачи.
Prepare the ingredients for the moussaka. Heat olive oil in a frying pan and fry chopped onion, carrots and celery over medium heat until the liquid evaporates. Then add the minced lamb and fry for 25 minutes until crispy. Pour in water, add tomatoes, tomato paste, salt and pepper and simmer until the water evaporates. Place the eggplant and zucchini slices on a baking sheet and place in the oven for 15 minutes at 200 degrees.
Подготовьте ингредиенты для мусаки. Разогрейте на сковороде оливковое масло и обжарьте измельченные лук, морковь и сельдерей на среднем огне до того момента, как испарится жидкость. Затем добавьте бараний фарш и обжаривайте в течение 25 минут до корочки. Влейте воду, добавьте помидоры, томатную пасту, посолите, поперчите и тушите, пока не испарится вода. Выложите дольки баклажана и кабачка на противень и поставьте в духовку на 15 минут при температуре 200 градусов.
Prepare the sauce. Melt the butter in a saucepan, add the flour and fry it for 3-5 minutes over medium-low heat. Then carefully pour in the milk, stirring constantly, salt, pepper and season with a pinch of nutmeg. Cook the sauce for 1-2 minutes until it thickens.
Приготовьте соус. Растопите в кастрюле сливочное масло, высыпьте муку и обжаривайте ее 3-5 минут на огне чуть меньше среднего. Затем аккуратно влейте молоко, постоянно помешивая, посолите, поперчите и приправьте щепоткой мускатного ореха. Варите соус 1-2 минуты, пока он не загустеет.
Bake the moussaka. Grease the pan with olive oil, lay out a layer of potatoes, a layer of eggplant, pour over half the sauce, lay out a layer of zucchini, a layer of minced meat, pour over the other half of the sauce, sprinkle with cheese and bake in the oven for 30-35 minutes at 180-190 degrees.
Запеките мусаку. Смажьте форму оливковым маслом, выложите слой картофеля, слой баклажана, полейте половиной соуса, выложите слой кабачка, слой фарша, залейте второй половиной соуса, посыпьте сыром и запекайте в духовке в течение 30-35 минут при температуре 180-190 градусов.
Garnish the baked moussaka with coriander leaves.
Украсьте запеченную мусаку листочками кинзы.