Remove the butter and milk from the refrigerator in advance and heat the milk in a saucepan. Wash and peel the vegetables. Cut the ends off the eggplants and cut them into slices, sprinkle them with salt, leave for 30 minutes and then rinse - this will remove the bitterness from them. Peel the onion, wash it and the tomatoes and cut into small cubes. Grate the cheese. To serve, wash and finely chop the cilantro.
Заранее достаньте сливочное масло и молоко из холодильника, в кастрюле подогрейте молоко. Помойте и почистите овощи. С баклажанов срежьте кончики и нарежьте на пластины, посыпьте их солью, оставьте на 30 минут, а затем смойте — так из них уйдет горечь. Лук почистите, его и помидоры помойте и нарежьте мелкими кубиками. Натрите сыр. Кинзу для подачи помойте и мелко порежьте.
Fry the ingredients. Heat the olive oil in a frying pan, add the onion and fry until translucent for 5-7 minutes, stirring. Add the minced meat to the onion and fry for 10 minutes until golden brown. Add tomatoes, pour in wine, salt, cover and simmer for 20 minutes. Place the eggplants in a separate frying pan and fry them over medium heat for 5 minutes on each side until lightly browned.
Обжарьте ингредиенты. Разогрейте на сковороде оливковое масло, выложите лук и жарьте до прозрачности в течение 5-7 минут, помешивая. Выложите к луку фарш и обжаривайте в течение 10 минут до румяного цвета. Добавьте томаты, влейте вино, посолите, накройте крышкой и тушите в течение 20 минут. На отдельную сковороду выложите баклажаны и обжарьте их на среднем огне по 5 минут с каждой стороны до легкого румянца.
Prepare the sauce. Place the pan over medium heat, add the butter and melt it. Then add flour and mix it with butter until smooth. Then pour in hot milk in small portions, stirring continuously with a whisk to avoid lumps. Season with salt, add nutmeg and cook for another 1-2 minutes. Then remove from heat.
Приготовьте соус. Поставьте кастрюлю на средний огонь, выложите сливочное масло и растопите его. Затем всыпьте муку и перемешайте ее с маслом до однородной консистенции. Затем небольшими порциями влейте горячее молоко, непрерывно помешивая венчиком, чтобы не было комочков. Посолите, добавьте мускатный орех и варите еще 1-2 минуты. Затем снимите с огня.
Bake the moussaka. Place half of the eggplants in the mold, then a layer of minced meat, the other half of the eggplants, pour in the sauce, sprinkle with cheese and bake for 40 minutes at 180 degrees.
Запеките мусаку. Выложите в форму половину баклажанов, затем слой фарша, вторую половину баклажанов, залейте соусом, посыпьте сыром и запекайте в течение 40 минут при температуре 180 градусов.
Garnish the dish with finely chopped cilantro.
Украсьте блюдо мелко нарезанной кинзой.