Wash the eggplants and remove the stems. Cut the eggplants into slices 1 cm thick. Add a little salt and leave for 10 minutes. Defrost the minced meat in the refrigerator for 8 hours. Cut the tomatoes, remove the stems, pour boiling water over them, and remove the peel. Grind with a blender. Peel the onions and garlic. Finely chop the onion, pass the garlic through a press. Grate the cheese and divide into three parts. Wash and dry the basil. Heat the milk. Preheat the oven to 180 degrees.
Баклажаны помойте и удалите плодоножки. Порежьте баклажаны на ломтики толщиной 1 см. Немного посолите и оставьте на 10 минут. Фарш разморозьте в холодильнике в течение 8 часов. Помидоры порежьте, удалите плодоножки, обдайте кипятком, удалите кожуру. Измельчите блендером. Репчатый лук и чеснок почистите. Лук мелко порежьте, чеснок пропустите через пресс. Сыр натрите на терке и разделите на три части. Базилик помойте и обсушите. Молоко подогрейте. Разогрейте духовку до 180 градусов.
Fry the minced meat and eggplants. Fry the onions in vegetable oil for 3 minutes. Add the minced meat to the onion and fry, stirring constantly. After 10 minutes, add the chopped tomato and wine. Season with garlic, salt, pepper, marjoram and nutmeg and mix well. Simmer for another 5-10 minutes, covered, over medium heat. Separately, fry the eggplant slices on both sides until golden brown and place in a separate bowl on paper towels to remove excess fat.
Обжарьте фарш и баклажаны. Репчатый лук обжарьте на растительном масле в течение 3 минут. Добавьте к луку фарш и жарьте, постоянно помешивая. Через 10 минут вложите измельченный томат, влейте вино. Приправьте чесноком, солью, перцем, майораном и мускатным орехом, хорошо перемешайте. Тушите еще 5-10 минут под крышкой на среднем огне. Отдельно обжарьте ломтики баклажанов с обеих сторон до золотистого цвета и отложите в отдельную посуду на бумажные полотенца, чтобы ушел лишний жир.
Prepare bechamel sauce. Melt the butter in a saucepan. Add flour and fry for 30 seconds, stirring constantly. Pour hot milk in small portions. Keep stirring to prevent lumps from forming. Add one part of the cheese to the sauce, simmer over low heat until the cheese has dissolved.
Приготовьте соус бешамель. Растопите в сотейнике сливочное масло. Добавьте муку и обжарьте 30 секунд, постоянно помешивая. Небольшими порциями влейте горячее молоко. Не прекращайте перемешивать, чтобы не образовалось комочков. Добавьте в соус одну часть сыра, потомите на медленном огне, пока сыр не растворится.
Bake the moussaka. Place the eggplants evenly on the bottom of the baking dish and sprinkle with half the remaining cheese. Place minced meat on top. Pour bechamel sauce over it. Sprinkle the remaining cheese on top of the moussaka. Bake in an oven preheated to 180 degrees for 45 minutes.
Запеките мусаку. На дно формы для запекания выложите равномерно баклажаны и посыпьте половиной оставшегося сыра. Сверху выложите фарш. Залейте соусом бешамель. Посыпьте мусаку сверху остатками сыра. Выпекайте в разогретой до 180 градусов духовке в течение 45 минут.
Serve the moussaka with béchamel sauce and garnish with basil leaves.
Подавайте мусаку с соусом бешамель, украсив порцию листиками базилика.