Rinse the lentils and soak overnight, drain in a colander and allow excess water to drain. Wash the eggplants and cut into cubes. Wash the onion, peel and finely chop. Peel and crush the garlic. Wash and peel the tomatoes, chop finely. Wash the eggs. Boil the water. Wash the dill and parsley and chop finely.
Чечевицу промойте и замочите на ночь, откиньте на дуршлаг и дайте стечь лишней воде. Помойте баклажаны и нарежьте кубиками. Лук помойте, очистите и мелко порежьте. Чеснок очистите и раздавите. Помидоры помойте и очистите от кожицы, мелко накрошите. Помойте яйца. Вскипятите воду. Укроп и петрушку помойте и мелко нарежьте.
Prepare vegetables and lentils for baking. Mix crushed tomatoes and garlic. Add pepper, salt, nutmeg and lentils and stir. Pour in hot water and place over medium heat. Cook for 20 minutes, stirring regularly. In a frying pan, fry the eggplants with finely chopped onion in oil until golden brown. In a separate container, beat the eggs and add grated cheese to them. Add salt, pepper and stir.
Подготовьте к запеканию овощи и чечевицу. Смешайте измельченные помидоры и чеснок. Добавьте перец, соль, мускатный орех и чечевицу, перемешайте. Влейте горячую воду и поставьте на средний огонь. Варите в течение 20 минут, регулярно помешивая. В сковороде обжарьте на масле баклажаны с мелко нарезанным луком до золотистого цвета. В отдельной емкости взбейте яйца и добавьте к ним тертый сыр. Посолите, поперчите и перемешайте.
Bake the moussaka. Grease a baking dish with oil, place a thin layer of eggplants and onions, and top with a layer of lentils and tomatoes. Repeat alternating layers. Pour the egg and cheese mixture onto the last layer of lentils. Place the pan in an oven preheated to 200 degrees and bake for 15-20 minutes until golden brown. After baking, let the moussaka cool slightly and rest.
Запеките мусаку. Смажьте форму для запекания маслом, выложите тонким слоем баклажаны с луком, сверху — слой чечевицы с помидорами. Повторяйте чередование слоев. На последний слой из чечевицы вылейте смесь из яиц и сыра. Поместите форму в разогретую до 200 градусов духовку и запекайте 15-20 минут до появления румяной корочки. После духовки дайте мусаке немного остыть и "отдохнуть".
To serve, garnish the moussaka with chopped herbs - parsley and dill.
Для подачи украсьте мусаку нарезанной зеленью — петрушкой и укропом.