Wash the eggplants and zucchini, then cut into slices and place in a colander. Then salt the vegetables generously, cover with a lid and press down with a weight. Leave for 20 minutes. Wash the potatoes, boil, peel and cut into slices 3-4 mm thick. Rinse and peel the onion, rinse the pepper, remove the stem and seeds. Wash and peel the tomatoes, and grate the cheese. Rinse the greens to serve. Also prepare a baking dish, foil and a frying pan.
Баклажаны и кабачки помойте, после чего нарежьте кружочками и переложите в дуршлаг. Затем овощи обильно посолите, накройте крышкой и придавите грузом. Оставьте на 20 минут. Картофель помойте, отварите, очистите и нарежьте кружочками толщиной 3-4 мм. Лук сполосните и очистите, перец промойте, удалите плодоножку и семена. Помидоры помойте и очистите от кожицы, а сыр натрите на терке. Зелень для подачи сполосните. Также подготовьте форму для запекания, фольгу и сковороду.
Prepare your ingredients. Pour olive oil into a frying pan and heat it up. Add the zucchini and eggplant, fry on all sides until golden brown, then set aside. Then chop the onion and cut the pepper into rings. Fry the vegetables until soft and transfer to a separate container. At the end, add 1 clove of garlic to the pan, passed through a press. Add minced meat to it, season with salt and pepper to taste, stir and remove from heat.
Подготовьте ингредиенты. На сковороду налейте оливковое масло, разогрейте. Выложите кабачки и баклажаны, обжарьте со всех сторон до румяного цвета, после чего отложите в сторону. Затем измельчите репчатый лук, а перец нарежьте кольцами. Обжарьте овощи до мягкости и переложите в отдельную емкость. В конце добавьте на сковороду 1 зубчик чеснока, пропущенный через пресс. Выложите к нему фарш, приправьте солью и перцем по вкусу, перемешайте и уберите с огня.
Prepare tomato sauce. Cut the peeled tomatoes into small pieces and place in a hot frying pan with olive oil. Add tomato paste and chopped garlic clove there. Sprinkle the mixture with dry herbs, mix thoroughly and simmer over low heat until thickened.
Приготовьте томатный соус. Очищенные помидоры нарежьте мелкими кусочками, выложите на горячую сковороду с оливковым маслом. Туда же добавьте томатную пасту и измельченный зубчик чеснока. Посыпьте смесь сухими травами, тщательно перемешайте и потушите на маленьком огне до загустения.
Prepare the dish. Place potato slices on the bottom of the pan and sprinkle them with breadcrumbs. Next, distribute the minced meat and eggplants. Drizzle half of the tomato sauce over the ingredients. Place a layer of onions and peppers, sprinkle with breadcrumbs and cheese. Finally, add a layer of zucchini, pour the remaining sauce over it and sprinkle with cheese. Cover the dish with foil and bake it for 30 minutes at 180 degrees. After 10 minutes, remove the foil.
Приготовьте блюдо. На дно формы выложите кружочки картофеля, посыпьте их панировочными сухарями. Далее распределите фарш и баклажаны. Полейте ингредиенты половиной томатного соуса. Выложите слой лука и перца, посыпьте его панировочными сухарями и сыром. В конце выложите слой кабачков, полейте его оставшимся соусом и посыпьте сыром. Накройте блюдо фольгой и поставьте его запекаться на 30 минут при температуре 180 градусов. Спустя 10 минут фольгу уберите.
Serve the moussaka hot in portions. Rinse cherry tomatoes and greens for serving. Separate the parsley leaves from the branches and decorate the dish with them. Place the tomatoes next to them: cut them into slices or leave them whole.
Подавайте мусаку к столу в горячем виде порционно. Помидоры черри и зелень для подачи промойте. Листья петрушки отделите от веточек и украсьте ими блюдо. Помидоры выложите рядом: нарежьте их дольками или оставьте целыми.