Boil the rice in salted water in advance. Wash the onion, garlic, celery root and tomatoes, peel and cut into small cubes. Also wash, peel and boil the potatoes, then cut them into slices. Rinse the eggplants with water, peel and cut lengthwise into thin slices. To serve, rinse the parsley and chop finely. Prepare a baking dish, frying pan and foil.
Заранее отварите рис в подсоленной воде. Лук, чеснок, корень сельдерея и помидоры помойте, очистите и нарежьте мелкими кубиками. Картофель также промойте, очистите и отварите, после чего нарежьте его кружочками. Баклажаны сполосните водой, очистите от кожуры и нарежьте вдоль тонкими пластинами. Петрушку для подачи промойте, мелко порубите. Приготовьте форму для запекания, сковороду и фольгу.
Prepare the vegetable filling. Heat 2 tbsp in a frying pan. l. vegetable oil. Add onion and garlic, fry until transparent. After this, add celery to the ingredients, stir the vegetables and fry them for another 5 minutes. Add tomato paste, tomatoes, rice, salt and water to the finished mixture, stir and cover the filling with a lid. Simmer the mixture for 10 minutes over low heat.
Подготовьте овощную начинку. На сковороде разогрейте 2 ст. л. растительного масла. Добавьте лук и чеснок, обжарьте до прозрачности. После этого добавьте к ингредиентам сельдерей, перемешайте овощи и обжаривайте их еще 5 минут. В готовую смесь добавьте томатную пасту, помидоры, рис, соль и воду, перемешайте и накройте начинку крышкой. Тушите смесь 10 минут на маленьком огне.
Prepare the eggplants and potatoes. Pour the remaining vegetable oil into the pan and heat it up. Then lay out the eggplant slices and fry them on both sides until golden brown. Repeat the same with potato slices.
Подготовьте баклажаны и картофель. Влейте в сковороду оставшееся растительное масло, разогрейте. Затем выложите ломтики баклажанов, обжарьте их с обеих сторон до появления румяной корочки. То же самое повторите с кружочками картофеля.
Prepare the moussaka. Turn on the oven to warm up to 180 degrees. Place the vegetable filling, potatoes and eggplants on the bottom of the mold. After that, repeat the layers again. Finally, place a sprig of rosemary on the eggplants. Seal the pan tightly with foil and place in the oven for 15-20 minutes.
Приготовьте мусаку. Духовку включите разогреваться до 180 градусов. На дно формы выложите овощную начинку, картофель и баклажаны. После этого повторите слои еще раз. В конце выложите на баклажаны веточку розмарина. Плотно запечатайте форму фольгой и поставьте в духовку на 15-20 минут.
Serve moussaka with tomato paste as a main course. To make it look more beautiful, sprinkle it with chopped parsley.
Подавайте мусаку с томатной пастой к столу в качестве основного блюда. А чтобы она смотрелась красивее, посыпьте ее рубленой петрушкой.