Wash the eggplants and zucchini, peel and cut into thin slices about 0.5 cm thick. Wash the tomatoes, remove the stem and cut into circles. Grate the cheese on a coarse grater. Treat the eggs with a 3% soda solution and wash. Peel the garlic and pass through a press. Wash and dry the basil, separate the leaves from the stem. Prepare two baking dishes and grease them with olive oil. Preheat the oven to 200 degrees.
Баклажаны и кабачки промойте, очистите от кожуры и нарежьте тонкими ломтиками толщиной примерно 0,5 см. Помидоры помойте, удалите плодоножку и нарежьте кружочками. Сыр натрите на крупной терке. Яйца обработайте 3%-ным раствором соды и помойте. Чеснок очистите и пропустите через пресс. Базилик промойте и просушите, отделите листья от стебля. Подготовьте две формы для запекания и смажьте их оливковым маслом. Духовку разогрейте до 200 градусов.
Roast the vegetables. Place eggplants, zucchini, tomatoes in a baking dish and distribute garlic evenly. Season with salt and pepper and top with rosemary. Roast the vegetables in the oven for 30 minutes. Then remove the rosemary and cool the vegetables slightly.
Запеките овощи. Выложите в форму для запекания баклажаны, кабачки, помидоры и распределите равномерно чеснок. Посолите и поперчите, положите сверху розмарин. Запеките овощи в духовке в течение 30 минут. Затем уберите розмарин и слегка остудите овощи.
Prepare the moussaka. Preheat the oven to 180 degrees. Place half the volume of baked vegetables in another form, then sprinkle with half the volume of cheese, and again place the rest of the vegetables. Mix yogurt with eggs and beat lightly. Pour this mixture over the vegetables and sprinkle the remaining cheese on top. Bake for 30 minutes.
Приготовьте мусаку. Разогрейте духовку до 180 градусов. В другую форму выложите половину объема запеченных овощей, затем посыпьте половиной объема сыра, снова выложите остаток овощей. Смешайте йогурт с яйцами и слегка взбейте. Залейте этой смесью овощи и сверху посыпьте оставшимся сыром. Запеките в течение 30 минут.
Place a portion of moussaka on a plate and garnish with basil leaves.
Порцию мусаки выложите на тарелку, украсьте листьями базилика.