Peel the potatoes, wash them, cut them into medium cubes. Remove films, bones, and tendons from the meat. Grind into mince. Wash the vegetables. Peel the tomatoes and cut into large slices. Remove the seeds and veins from the pepper and chop finely. Peel the onion and cut into half rings. Finely grate the cheese.
Картофель почистите, помойте, нарежьте средними кубиками. С мяса удалите пленки, кости, сухожилия. Измельчите в фарш. Овощи помойте. С помидоров снимите кожуру, нарежьте крупными ломтиками. Из перца извлеките семена и прожилки, мелко нашинкуйте. Лук почистите, нарежьте полукольцами. Сыр мелко натрите.
Prepare vegetables for roasting. Sprinkle potatoes with salt and pepper. Fry in a frying pan in oil until al dente. Separately, fry the onion until golden brown for 2-3 minutes. Add to potatoes.
Подготовьте овощи к запеканию. Картофель посыпьте солью и перцем. Обжарьте на сковороде в масле до состояния al dente. Отдельно обжарьте лук до золотистого цвета 2-3 минуты. Добавьте к картофелю.
Prepare the meat frying. Fry the minced meat with onions for 10-15 minutes. Add tomatoes and peppers. Salt, season with savory and nutmeg. Close the lid and simmer for 15 minutes.
Подготовьте мясную зажарку. Обжарьте мясной фарш с луком 10-15 минут. Добавьте помидоры и перец. Посолите, приправьте чабером, мускатным орехом. Закройте крышкой и тушите 15 минут.
Prepare moussaka with nutmeg. Grease the ovenproof dish completely with oil. Place half the potatoes with onions, then the minced meat with vegetables, then potatoes again on top. Bake at 200 degrees for 30 minutes.
Приготовьте мусаку с мускатным орехом. Жаропрочную форму полностью смажьте маслом. Выложите половину картофеля с луком, далее мясной фарш с овощами, сверху снова картофель. Запекайте при 200 градусах 30 минут.
Make a fill. Heat the butter in a frying pan, add flour, mix thoroughly. Salt and pepper. Pour in the milk, stirring constantly. Remove from the stove and cool. Beat the eggs and add cheese to them. Mix the egg-cheese mixture with the cooled creamy dressing.
Сделайте заливку. Разогрейте в сковороде сливочное масло, всыпьте муку, тщательно перемешайте. Посолите, поперчите. Влейте молоко, постоянно помешивая. Уберите с плиты и остудите. Взбейте яйца и добавьте к ним сыр. Смешайте яично-сырную массу с остывшей сливочной заправкой.
Finish the moussaka with nutmeg. Pour the filling over the hot casserole. Place back in the oven. Bake until golden brown, 7-10 minutes.
Завершите приготовление мусаки с мускатным орехом. Горячую запеканку полейте заливкой. Поставьте снова в духовку. Запекайте до образования румяной корочки 7-10 минут.
Slice the finished nutmeg moussaka like a cake. Spoon the dish onto plates. Pour natural sour milk and serve hot.
Нарежьте готовую мусаку с мускатным орехом, как торт. Разложите блюдо лопаткой на тарелки. Полейте натуральным кислым молоком и подавайте в горячем виде к столу.