Wash tomatoes, quince, bell and hot peppers in warm water. Cut out the core with seeds from quinces and peppers. Cut the quince into large cubes, bell and hot peppers into large slices. Wash the dill, horseradish and currant leaves, dry on a paper towel, then chop coarsely. Peel the garlic. Sterilize a canning jar with a lid.
Помойте помидоры, айву, болгарский и острый перец в теплой воде. У айвы и перцев вырежьте сердцевину с семенами. Айву нарежьте крупными кубиками, болгарский и острый перец — крупными ломтиками. Промойте укроп, хрен и лист смородины, обсушите на бумажном полотенце, затем крупно порежьте. Почистите чеснок. Простерилизуйте банку с крышкой для консервирования.
Fill the jar. Place in a jar layers of tomatoes, pieces of quince, bell and hot peppers, dill, horseradish and currant leaves, garlic, black peppercorns.
Заполните банку. Положите в банку слоями помидоры, кусочки айвы, болгарского и острого перца, укроп, листья хрена и смородины, чеснок, горошины черного перца.
Make the marinade. Pour 1.5 cups of water into a saucepan and place on the stove. When the water boils, pour it into the jar to the very top and cover with a lid. Leave for 15 minutes, then pour this water into an empty saucepan and let it boil.
Сделайте маринад. Налейте в сотейник 1,5 стакана воды и поставьте на плиту. Когда вода закипит, залейте ее в банку до самого верха и прикройте крышкой. Оставьте на 15 минут, затем слейте эту воду в пустой сотейник и дайте закипеть.
Preserve quince with tomatoes. Add salt and sugar to the jar. 30 seconds after the water boils, pour it back into the jar. Add vinegar to the jar and seal it with a sterile lid and a preservation key.
Законсервируйте айву с помидорами. В банку добавьте соль и сахар. Спустя 30 секунд после закипания воды залейте ее в обратно в банку. Добавьте в банку уксус и закатайте ее стерильной крышкой и ключом для консервации.
For a beautiful serving, you can use small jars, pouring the brine into it along with the appetizer, so that it is convenient to serve it in portions, preserving the taste of the preparation.
Для красивой подачи можно использовать небольшие баночки, переливая туда рассол вместе с закуской, чтобы ее было удобно подавать порционно, сохранив вкус заготовки.