Wash the grapes and quince and dry on paper towels. Remove spoiled and bruised berries from grapes. Put the water to boil. Wash with soda and sterilize a 3 liter jar and metal lid. Prepare the seaming key.
Виноград и айву помойте, обсушите на бумажных полотенцах. У винограда удалите испорченные и помятые ягодки. Поставьте кипятиться воду. Вымойте с содой и простерилизуйте банку объемом 3 л и металлическую крышку. Приготовьте закаточный ключ.
Prepare the fruit. Peel the quince, cut out the seed capsule, cut into slices, and place in a prepared jar. Place bunches of grapes on top, pour boiling water over them and leave for 15-20 minutes.
Подготовьте фрукты. Айву очистите от кожицы, вырежьте семянную коробочку, нарежьте слайсами, положите в подготовленную банку. Сверху выложите виноградные грозди, залейте кипящей водой и оставьте на 15-20 минут.
Prepare compote. After the specified time, pour the water into a saucepan, add granulated sugar, and bring to a boil. Pour boiling syrup over the fruit so that the liquid is flush with the edge of the jar. Seal using a seaming wrench. Turn over, wrap, let cool completely.
Приготовьте компот. По истечении указанного времени воду слейте в кастрюлю, всыпьте сахарный песок, доведите до кипения. Кипящим сиропом залейте фрукты так, чтобы жидкость была вровень с краем банки. Укупорьте при помощи закаточного ключа. Переверните, укутайте, дайте полностью остыть.
Store quince compote with grapes in a cool, dry place.
Компот из айвы с виноградом храните в сухом прохладном месте.