Prepare the berries, defrost them if necessary and rinse. Leave the ice cream in the freezer while the berries are preparing.
Подготовьте ягоды, при необходимости разморозьте их и промойте. Пломбир оставьте в морозильнике, пока готовятся ягоды.
Make sauce from frozen lingonberries. Place the berries in a saucepan, add sugar and half a glass of water. Bring to a boil. Stirring occasionally, cook for 5 minutes until the mixture thickens. Transfer the cranberries to a blender and blend for 1-2 minutes. Let the finished sauce cool slightly.
Сделайте соус из замороженной брусники. Ягоды положите в кастрюлю, добавьте сахар и полстакана воды. Доведите до кипения. Периодически помешивая, варите 5 минут, пока масса не загустеет. Переложите клюкву в блендер и перебейте 1-2 минуты. Дайте готовому соусу немного остыть.
Prepare dessert with frozen lingonberries for serving. Cut the ice cream into small cubes. Divide the ice cream into bowls and pour frozen lingonberry sauce on top.
Подготовьте десерт с замороженной брусникой к подаче. Пломбир нарежьте небольшими кубиками. Разложите мороженое по креманкам и полейте сверху соусом из замороженной брусники.
Serve dessert by garnishing the ice cream with mint leaves.
Подавайте десерт к столу, украсив мороженое листиками мяты.