Sort and rinse the lingonberries, let the water drain. Set aside some berries for decoration. Wash the orange and grate the peel on a fine grater to obtain the zest. Cut the orange and squeeze the juice out of the halves. Cool the cream well. Mix ice cream sugar and milk powder. Dissolve 50 ml of milk and cornstarch. Wash the mint sprig and separate the leaves.
Переберите и промойте бруснику, дайте воде стечь. Отложите немного ягод для украшения. Вымойте апельсин и натрите кожуру на мелкой терке для получения цедры. Разрежьте апельсин и выжмите сок из половинок. Хорошо охладите сливки. Смешайте сахар для пломбира и сухое молоко. Разведите 50 мл молока кукурузный крахмал. Веточку мяты помойте и отделите листочки.
Make the ice cream base. Add a mixture of sugar and milk powder to the milk. Stir thoroughly, break up all lumps. Place the mixture on the fire and bring to a boil. Pour the diluted starch into the boiling milk mixture. Mix everything, remove from heat, cool. Beat the cold cream with a mixer until the volume increases. Mix milk cream and cream, put in the freezer for 3 hours. Stir every 40-60 minutes to keep the ice cream fluffy.
Сделайте основу мороженого. Добавьте к молоку смесь сахара и сухого молока. Тщательно размешайте, разбейте все комочки. Поставьте смесь на огонь и доведите до кипения. Влейте в кипящую молочную смесь разведенный крахмал. Все перемешайте, снимите с огня, остудите. Холодные сливки взбейте миксером до увеличения объема. Смешайте молочный крем и сливки, уберите в морозильник на 3 часа. Перемешивайте каждые 40-60 минут, чтобы мороженое оставалось воздушным.
Prepare lingonberry sauce. Place the lingonberries in a saucepan, add sugar, zest, lemon and orange juices, and water. Over medium heat, bring the mixture to a boil. Boil over low heat for 4 minutes without covering. Remove from heat and cool the syrup.
Приготовьте брусничный соус. Поместите бруснику в кастрюлю, добавьте туда сахар, цедру, лимонный и апельсиновый соки, воду. На среднем огне доведите смесь до кипения. На маленьком огне кипятите 4 минуты, не накрывая крышкой. Снимите с огня и остудите сироп.
Collect dessert. Transfer the finished ice cream into portioned bowls. Serve the ice cream with warm lingonberry sauce.
Соберите десерт. Переложите готовое мороженое в порционные креманки. Подавайте пломбир, полив его теплым брусничным соусом.
Garnish the ice cream with fresh mint leaves and fresh lingonberries.
Украсьте мороженое листочками свежей мяты и свежими ягодами брусники.