Wash and core the quince, cut into slices. Wash the plums and remove the pits. Sterilize jars and lids for storing jam.
Помойте и очистите от серединки айву, нарежьте дольками. Вымойте сливы и удалите косточки. Простерилизуйте банки и крышки для хранения варенья.
Prepare plum broth. Place the plums in a saucepan, add 3 cups of water and bring to a boil. Cook for 5-7 minutes, then cool the broth, mash the plums with a puree masher and pass the broth along with the pulp through a sieve.
Приготовьте сливовый отвар. Переложите сливы в кастрюлю, залейте 3 стаканами воды и доведите до кипения. Варите 5-7 минут, затем остудите отвар, разомните сливы толкушкой для пюре и пропустите отвар вместе с мякотью через сито.
Prepare the quince. Pour 1 liter of water into a saucepan, place the quince in it and place on high heat. Bring to a boil, reduce heat and simmer for 10 minutes.
Подготовьте айву. Налейте в кастрюлю 1 л воды, выложите туда айву и поставьте на сильный огонь. Доведите до кипения, убавьте огонь и варите 10 минут.
Make jam. Add plum broth and sugar to the quince. Mix thoroughly and cook for another 15 minutes, skimming off any foam that forms. After 15 minutes, add lemon juice and cook for another 5-7 minutes. Pour the hot jam into sterilized jars.
Сварите варенье. Добавьте к айве сливовый отвар и сахар. Тщательно перемешайте и варите еще 15 минут, снимая образующуюся пену. Спустя 15 минут добавьте лимонный сок и варите еще 5-7 минут. Горячее варенье перелейте в стерилизованные банки.
Serve the jam in a small transparent container - a vase or rosette.
Подавайте варенье в небольшой прозрачной посуде — вазочке или розетке.