Wash the quince, remove seeds and peel, cut into small slices. Warm the water until warm. Prepare an immersion blender and a saucepan.
Айву помойте, очистите от семечек и кожуры, нарежьте мелкими ломтиками. Согрейте воду до теплого состояния. Приготовьте погружной блендер и сотейник.
Boil the quince. Place the quince slices in a saucepan, add bay leaves, lemon juice, salt and pour in warm water. Simmer over moderate heat for 20 minutes.
Сварите айву. Выложите ломтики айвы в сотейник, положите туда лавровый лист, лимонный сок, посолите и влейте теплую воду. Томите на умеренном огне 20 минут.
Grind the quince. Place the quince in a deep bowl and puree it using an immersion blender.
Измельчите айву. Выложите айву в глубокую миску и сделайте из нее пюре с помощью погружного блендера.
Prepare quince sauce with tkemali. Transfer the quince puree back to the saucepan, add sugar, paprika and herbs. Wait for the sauce to boil and turn off the stove. Transfer the sauce to a convenient bowl and mix with tkemali.
Приготовьте соус из айвы с ткемали. Переложите пюре из айвы обратно в сотейник, добавьте сахар, паприку и зелень. Дождитесь, пока соус закипит, и выключите плиту. Переложите соус в удобную посуду и смешайте с ткемали.
The sauce will make a greater impression if it is served in unusual shallow glasses.
Соус произведет большее впечатление, если подать его в необычных неглубоких бокалах.