Wash the quince thoroughly with a brush to get rid of plaque. Then cut into slices into 8-10 pieces and remove seeds and core. Place the peeled nuts in cold water for 2-3 hours. Sterilize the jars: first rinse them in water and soda, then place the jars and lids in a large saucepan, pour water so that it covers the jars, boil and sterilize the jars for 15-20 minutes. Then cool the jars on a towel with the neck down.
Айву тщательно вымойте с щеткой, чтобы избавиться от налета. Затем нарежьте дольками на 8-10 частей и очистите от семян и сердцевины. На 2-3 часа поместите очищенные орехи в холодную воду. Простерилизуйте банки: сначала промойте их в воде с содой, затем сложите банки и крышки в большую кастрюлю, налейте воды так, чтобы она покрывала банки, вскипятите и стерилизуйте банки 15-20 минут. Затем остудите банки на полотенце горлышком вниз.
Prepare the quince for cooking. Place quince slices in layers in a saucepan, sprinkle each layer with sugar. Wait about 3-4 hours until the quince releases its juice.
Подготовьте айву к варке. Выложите дольки айвы слоями в кастрюлю, каждый слой посыпайте сахаром. Подождите примерно 3-4 часа, пока айва не пустит сок.
Prepare quince jam. When the quince releases its juice, place the pan with the fruit over medium heat. Bring the mixture to a boil while constantly stirring. Then reduce the heat and cook for another 3-5 minutes. Skim off any foam that appears. Leave the jam for 8-10 hours until completely cooled. Next, bring the jam to a boil again, boil for 3-5 minutes and wait until it cools completely.
Приготовьте варенье из айвы. Когда айва пустит сок, поставьте кастрюлю с фруктами на средний огонь. При постоянном помешивании доведите массу до кипения. Затем уменьшите огонь и готовьте еще 3-5 минут. Снимайте появляющуюся пенку. Оставьте варенье на 8-10 часов до полного остывания. Далее снова доведите варенье до кипения, проварите 3-5 минут и снова дождитесь полного остывания.
Finish cooking the jam. Place the saucepan with quince jam over medium heat, add the walnuts and bring to a boil for the third time. Boil again for 5 minutes, pour into sterilized jars and screw on the lids.
Закончите варить варенье. Кастрюлю с вареньем из айвы поставьте на средний огонь, добавьте грецкие орехи и доведите до кипения в третий раз. Снова проварите 5 минут, разлейте по стерилизованным банкам и закрутите крышки.
After 14 days the jam can be opened. Serve the jam with tea or use it as a filling for baked goods.
После 14 дней варенье можно будет открывать. Подавайте варенье к чаю или используйте его в качестве начинки для выпечки.