Peel and boil the potatoes, then cut into slices. Cut the eggplant into longitudinal slices. Peel the onion, garlic and finely chop. Cut the tomatoes into round slices. Separate the thyme and rosemary leaves from the stems. Preheat the oven to 200°C and prepare a baking dish. Boil the milk.
Очистите и отварите картофель, затем нарежьте кружочками. Продольными слайсами нарежьте баклажан. Очистите лук, чеснок и мелко порубите. Помидоры нарежьте круглыми ломтиками. Отделите листики тимьяна и розмарина от стеблей. Разогрейте духовку до 200°C и подготовьте форму для запекания. Закипятите молоко.
Fry the eggplant in vegetable oil until golden brown, then remove it from the pan. In the same pan, fry the onion and garlic until golden. Add minced meat, thyme, rosemary, salt, pepper and fry everything together, stirring, for 5 minutes.
Обжарьте баклажан на растительном масле до золотистого цвета, затем уберите его со сковороды. На этой же сковороде обжарьте до золотистости лук и чеснок. Добавьте фарш, тимьян, розмарин, соль, перец и обжаривайте все вместе, помешивая, в течение 5 минут.
Grease a baking dish with butter. Layer half the potatoes, minced meat, remaining potatoes, eggplant and tomatoes.
Смажьте форму для запекания сливочным маслом. Выкладывайте слоями половину картофеля, фарш, оставшийся картофель, баклажаны и помидоры.
Prepare the sauce: heat the butter in a frying pan and fry the flour in it until golden brown. Add hot milk and bring to a boil, stirring constantly. Remove from heat, cool slightly, add sour cream and egg to the sauce. Season with nutmeg, salt and pepper. Mix well.
Приготовьте соус: в сковороде разогрейте сливочное масло и обжарьте в нем муку до золотистого цвета. Добавьте горячее молоко и доведите до кипения, постоянно помешивая. Снимите с огня, слегка остудите, добавьте к соусу сметану и яйцо. Заправьте мускатным орехом, солью и перцем. Хорошенько перемешайте.
Pour the sauce over the contents of the mold and place in the oven for 30 minutes, preheated to 200°C.
Залейте соусом содержимое формы и отправьте на 30 минут в духовку, разогретую до 200°C.
Cut the finished moussaka into portions and serve.
Готовую мусаку нарежьте на порции и подавайте.