Wash the quince fruits, remove the core and cut the fruit into slices. Squeeze the juice from the lemon.
Плоды айвы помойте, удалите сердцевину и порежьте фрукты на дольки. Выжмите сок из лимона.
Boil the quince. Pour water over the quince slices and place the pan over low heat. As soon as it boils, cook, stirring with a slotted spoon, for 15 minutes. Drain through a colander, remove the slices with a slotted spoon.
Сварите айву. Дольки айвы залейте водой и поставьте кастрюлю на медленный огонь. Как только закипит, варите, помешивая шумовкой, 15 минут. Слейте через дуршлаг, дольки достаньте шумовкой.
Boil the syrup. Take 1 liter of the liquid in which the quince was boiled and add 1 kg of sugar there. Cook the syrup for 15 minutes, adding cinnamon at the end of cooking.
Сварите сироп. Возьмите 1 литр жидкости, в которой варилась айва, и засыпьте туда 1 кг сахара. Варите сироп в течение 15 минут, добавив в конце варки корицу.
Finish preparing the quince jam. Carefully place the boiled quince slices into the syrup and boil for another 15-20 minutes, stirring occasionally. Don't forget to skim off the foam. Five minutes before the end of cooking, add the lemon juice of a whole lemon.
Закончите приготовление варенья из айвы. Аккуратно положите в сироп вареные дольки айвы, кипятите еще 15-20 минут, периодически помешивая. Не забывайте снимать пену. За пять минут до окончания варки добавьте лимонный сок целого лимона.
Store the jam. Transfer the slices into jars and fill with syrup. Roll up the lids and turn them over. After the jars have cooled, store them in a cool place.
Варенье отправьте на хранение. Переложите дольки в банки и залейте сиропом. Закатайте крышки и переверните. После того, как банки остынут, отправьте их на хранение в холодное место.
Serve quince jam with fluffy wheat cakes, cutting them into triangles.
Подавайте варенье из айвы с пышными пшеничными лепешками, порезав их на секторы-треугольники.