Soak the chickpeas in cold water overnight. Prepare your blender. If you can't find or buy tahini, you can make your own sesame paste. Fry the sesame seeds until golden brown and grind them in a blender to a puree along with vegetable oil.
Замочите нут в холодной воде на ночь. Подготовьте блендер. Если вы не нашли или не купили тахини, кунжутную пасту можно сделать самостоятельно. Обжарьте до румяности кунжут и измельчите его в блендере до состояния пюре вместе с растительным маслом.
Lightly rub the chickpeas soaked in water with your palms, thus getting rid of the outer shell of the kernel. Remove all the husks from the water, leaving only the peeled chickpeas.
Замоченный в воде нут слегка разотрите ладонями, избавляясь таким образом от внешней оболочки ядра. Удалите из воды всю шелуху, оставив только очищенный нут.
Simmer the chickpeas in the same water over medium heat for 2 hours. Add salt 10 minutes before cooking.
Отправьте нут в той же воде вариться на среднем огне в течение 2 часов. За 10 минут до готовности посолите.
Drain the liquid, reserving a glass of broth. Place the chickpeas in a blender, add olive oil, lemon juice and puree. Then add tahini and puree, adding broth if necessary. Season with smoked paprika, cumin and stir again.
Слейте жидкость, сохранив стакан отвара. Поместите нут в блендер, добавьте оливковое масло, лимонный сок и измельчите. Затем добавьте тахини и пюрируйте, при необходимости вливая отвар. Заправьте копченой паприкой, зирой и снова перемешайте.
Place the prepared hummus on a plate, drizzle with a little olive oil, sprinkle with paprika and serve.
Выложите готовый хумус в тарелку, полейте небольшим количеством оливкового масла, присыпьте паприкой и подавайте.